Ko kahlica ostane prazna – vzroki, lajšanje in zdravljenje težav z zaprtjem

»Av, ne morem kakati!« je stavek, ki ga verjetno ne želi slišati noben starš. Ker lahko zaprtje oziroma zaprtost prizadene kar 9,5 % (po nekaterih raziskavah tudi do 30 %) otrok, je dobro poznati vzroke te težave in načine za njeno lajšanje.
Ko kahlica ostane prazna – vzroki, lajšanje in zdravljenje težav z zaprtjem

Odvajanje se pri večini otrok začne že v porodnišnici, saj lahko prvo blato dojenček odvaja že 24 do 48 ur po rojstvu. Od takrat naprej je pogostost odvajanja pri zdravih ljudeh:

 • novorojenčki: povprečno štirikrat na dan
 • otroci od 1. do 3. leta: povprečno dvakrat na dan
 • otroci od 4. leta in odrasli: od trikrat na dan do trikrat na teden

Zaprtje ali zaprtost običajno pomeni zmanjšanje števila odvajanj ali podaljšanje časa med posameznimi odvajanji. Blato je takrat trdo in suho, otrok pa težje iztreblja.

Čeprav je sprememba v pogostosti odvajanja velikokrat eden izmed simptomov zaprtosti, pa so pomembne tudi druge težave, ki jo lahko spremljajo:

 • bolečine v trebuhu
 • napenjanje ali nelagodje
 • manjši apetit
 • pomanjkanje energije
 • razdražljivost in splošno slabo počutje
 • pojavljanje krvi na površini blata zaradi poškodb zadnjika
 • bruhanje

Zaprtje povzroči mnogo stresa otroku in staršem, zato je treba pravočasno ukrepati in najprej odkriti njegov vzrok, nato pa težavo tudi zdraviti. Če boste odlašali z zdravljenjem, se lahko stanje poslabša in vodi do dodatnih zapletov.

Zapomnite si: zdravljenje zaprtja naj traja vsaj tako dolgo kot zaprtje.

Organski vzroki zaprtja

Med organske vzroke zaprtja uvrščamo predvsem različne bolezni prebavil ali presnove, bolezni žlez z notranjim izločanjem, živčno-mišične bolezni in druge bolezni, ki lahko motijo polnjenje in praznjenje zadnjega dela črevesa.

Če ima otrok bolezni prebavil, ima lahko tudi mehansko zaporo, ki je prirojena ali nastane po rojstvu. Hkrati pa ima lahko tudi motnje v gibanju črevesa.

Pri zdravljenju zaprtja zaradi organskih vzrokov je treba pozdraviti predvsem osnovno bolezen, ki je povzročila zaprtje.

Funkcionalni vzroki zaprtja

Pogostejši vzroki za zaprtje so funkcionalni, kot so nepravilna prehrana s premalo vlakninami, premajhen vnos tekočin, uživanje velikih količin mleka, sladkarij, prigrizkov ali čokolade, premajhna telesna dejavnost, stres ali potreba po odvajanju v neznanih okoliščinah.

Pri kratkotrajnem zaprtju je najboljše sprejeti prehranske ukrepe, ki jih lahko odkrijete v našem članku.

Pogosta funkcionalna vzroka pri najmlajših sta tudi uvajanje goste hrane pri dojenčkih in odvajanje otrok od plenic. Več o teh dveh pomembnih mejnikih in kako otrokom pomagati, preberite tukaj.

Lajšanje in zdravljenje zaprtja

Ko ugotovimo, da se naš otrok sooča z zaprtjem, ki ga povzročajo funkcionalni vzroki, lahko ukrepamo na več načinov:

 • DOJENI DOJENČKI: pri njih ne prekinjamo dojenja. Mamica naj se pogovori s svojim zdravnikom, ki bo predlagal zdravljenje. Velikokrat lahko svetuje pitje sladkanega čaja na tešče ali med obroki.
 • DOJENČKI, HRANJENI Z MLEČNO FORMULO: za pomoč pri zaprtju obstajajo mlečne formule, ki imajo v imenu kratico IT (intestinalni transport), kot je Novalac IT. Takšne mlečne formule imajo povečano vsebnost magnezija in laktoze, ki privlačita vodo, zmehčata in povečata volumen blata ter tako olajša odvajanje.
 • OTROCI, KI UŽIVAJO MEŠANO HRANO: otrokom, ki že uživajo gosto hrano, je pri zaprtju treba povečati vnos vlaknin in tekočin. Priporočamo sadne sokove, sveže sadje, zelenjavo in žita.

Za potrebno količino vlaknin pri otrocih lahko uporabite preprosto formulo: otrokova starost (leta) + 5 = dnevna potreba po vlakninah v gramih.

Primeri:

Pri kroničnem zaprtju in za lajšanje težav zaradi zaprtja priporočamo tudi uporabo izdelka WAYA Lax Junior. S svojim odličnim okusom breskve in aktivno sestavino makrogol 4000 je izvrstna izbira za pomoč otrokom od 6. meseca, saj deluje na več načinov:

 • nežno odvaja
 • zmehča blato
 • ureja delovanje črevesa

Svojim najmlajšim boste tako nudili nežno podporo med neprijetnimi težavami.

VIJA, WAYA, VEN!

Viri:

back to top