Kako odpraviti zaprtje z osmotskimi odvajali

Zaprtje je pogosta motnja, ki prizadene med 3 in 27 % ljudi1, vzroki za ta neprijeten pojav pa so lahko različni. Pri posamezniku lahko zaprtje povzroči redkejše in oteženo odvajanje, ki ga lahko spremljata bolečina in trdo blato2. Nezdravljeno zaprtje lahko tudi zmanjša kakovost življenja, zato je dobro poznati nasvete, kako ga učinkovito odpraviti.3
Kako odpraviti zaprtje z osmotskimi odvajali

Kdaj govorimo o zaprtju?

Zaprtje ali zaprtost običajno pomeni zmanjšanje števila odvajanj v primerjavi z normalnim odvajanjem pri zdravih ljudeh:

  • novorojenčki: povprečno odvajajo štirikrat na dan
  • otroci od 1. do 3. leta: povprečno odvajajo dvakrat na dan
  • otroci od 4. leta in odrasli: odvajajo od trikrat na dan do trikrat na teden

Zmanjšano in oteženo odvajanje blata ima velik vpliv na kakovost življenja ljudi. Bristolska lestvica trdote blata (engl. Bristol Stool Form Scale – BSFS) je lestvica, ki razvršča blato od najtršega do najmehkejšega. Blato z ustrezno obliko in velikostjo (BSFS tip 4) je povezano z najvišjo kakovostjo življenja, medtem ko se pri bolnikih z zaprtjem največkrat pojavljata tipa 1 in 2.

Zaprtje povzroči redko iztrebljanje blata in oteženo odvajanje, ki ju spremljata bolečina in otrdelost trebuha, kar lahko vodi do slabše kakovosti življenja.

Glede na trajanje poznamo dve vrsti zaprtja:

  • Akutno zaprtje: traja kratek čas in lahko povzroči zaprtje črevesa, kar v nekaterih skrajnih primerih lahko zahteva celo operacijo.
  • Kronično zaprtje: traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, za diagnozo pa morajo biti simptomi prisotni vsaj en mesec.

Koga prizadene zaprtje?

Težave z zaprtjem se pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških.1

Ženske imajo večje tveganje za zaprtje:

  • v lutealni fazi menstrualnega cikla (od 15. do 22. dneva cikla) zaradi učinka hormona, imenovanega progesteron1,
  • po porodu, ko težave z zaprtjem povzročajo poškodbe mišic medeničnega dna1.

Poleg odraslih lahko zaprtje prizadene tudi otroke, kar lahko vpliva tudi na njihove starše. Nekateri namreč za otrokovo zaprtje krivijo sebe, kot neuspeh pri vzgoji, kar lahko povzroča občutek razočaranosti.7

Več o zaprtju pri otrocih preberite tukaj.

Težave z zaprtjem povzročajo tudi druge nevšečnosti. Sicer zdravi ljudje se zaradi težav z zaprtjem pogosto družbeno izolirajo, kar lahko vodi v osamljenost.5 Raziskave kažejo, da je razširjenost motenj razpoloženja in anksioznosti pri posameznikih z zaprtjem veliko večja kot v splošni populaciji.6

Kakšne spremembe življenjskega sloga lahko vpeljete, da preprečite ali olajšate zaprtje, si preberite v članku »Zakaj je pomembno urejeno delovanje črevesja?«.

Kako si pomagati med zaprtjem?

Ko se vi ali vaš malček spopadate s težavami z zaprtjem, je varna in učinkovita izbira osmotsko odvajalo. Osmotska odvajala v blato pritegnejo vodo, kar ga zmehča in naredi redkejšega. Tako izboljšajo napredovanje blata v debelem črevesu ter omogočijo pogostejše in lažje odvajanje.

Prednost osmotskih odvajal pred drugimi odvajali je, da se telo z dolgotrajnejšo uporabo na njih ne navadi, zato se njihova učinkovitost s časom ne zmanjša. Običajno začnejo delovati v 24 do 48 urah po zaužitju.

Pri težavah z zaprtjem priporočamo uporabo izdelkov WAYA Lax, ki so primerni za vso družino. Za otroke, starejše od 6. mesecev, je na voljo WAYA Lax Junior, za otroke od 12. leta dalje in odrasle pa WAYA Lax. Oba izdelka imata odličen sadni okus in vsebujeta makrogol 4000 s trojnim delovanjem:

  • nežno odvaja
  • zmehča blato in
  • ureja delovanje črevesa.

Sebi in svojim boste tako nudili nežno in učinkovito podporo med neprijetnimi težavami.

* Med nosečnostjo in dojenjem naj se uporabnice pred uporabo tega medicinskega pripomočka posvetujejo z zdravnikom.

Viri:
1. Serra et al. Functional Constipation Guidelines Working Group. European society of neurogastroenterology and motility guidelines on functional constipation in adults. Neurogastroenterol Motil. 2020 Feb;32(2):e13762.
2. Forootan et al. Chronic constipation: A review of literature. Medicine (Baltimore). 2018 May;97(20):e10631.
3. Belsey et al. Systematic review: impact of constipation on quality of life in adults and children. Aliment Pharmacol Ther. 2010 May;31(9):938-49.
4. Ohkubo et al. Relationship between Stool Form and Quality of Life in Patients with Chronic Constipation: An Internet Questionnaire Survey. Digestion. 2021;102(2):147-154.
5. Tvistholm et al. Constipation is casting a shadow over everyday life – a systematic review on older people's experience of living with constipation. J Clin Nurs. 2017 Apr;26(7-8):902-914.
6. Hosseinzadeh et al. Psychological disorders in patients with chronic constipation. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2011 Summer;4(3):159-63.
7. Flankegård et al. Everyday life with childhood functional constipation: A qualitative phenomenological study of parents' experiences. J Pediatr Nurs. 2022 Nov-Dec;67:e165-e171.
8. https://www.waya.si/si/nasveti-strokovnjaka/nasvet/clanek/zaprtje-in-prehrana-pri-otroku/

back to top