Kako urediti prebavo in zakaj pri tem uporabiti probiotike? 2. del

Sebastjan Rozman, mag. farm.
Prebavne težave so zelo neprijetne in pogosto vplivajo na naše fizično počutje in tudi na razpoloženje, nenavsezadnje pa tudi na našo samozavest.

Kako urediti prebavo in zakaj pri tem uporabiti probiotike? 1. DEL >

Poglejmo si še drugi del prispevka s koristnimi napotki za zdravo in urejeno prebavo.

4. Zavedajte se, katera hrana je za vas problematična (alergije in intolerance)

Prebavila prav vsakega izmed nas imajo svoje posebnosti in možne alergije ali intolerance za nekatere vrste hrane.

Alergija na hrano se pojavi, ko naše telo, natančneje naš imunski sistem, zmotno prepozna sestavino hrane (največkrat gre za specifično beljakovino) kot organizmu škodljivo snov in se začne prekomerno braniti s hitrim, burnim ali celo življenjsko nevarnim vnetnim imunskim odzivom. Zaradi burnega odziva so posamezniki s svojimi alergijami na hrano po navadi dobro seznanjeni.

Manjša osveščenost glede izogibanja hrani pa je prisotna pri intolerancah na hrano. Pri intoleranci gre za popolnoma prebavno težavo, ki se pojavi zaradi odsotnosti prebavnega encima ali zaradi nepravilnosti v posameznikovi sposobnosti absorpcije določenih hranil.

Intoleranca na hrano se lahko izraža različno. Nekateri lahko manjšo količino zanje težavne hrane pojedo brez večjih težav. Pri takšnih posameznikih šele pri večanju količine problematične hrane nastopijo simptomi, zato se zgodi, da se marsikdo sploh ne zaveda svoje intolerance. Če se vam pogosto pojavljajo nepojasnjene prebavne težave, svetujemo, da si vodite dnevnik hrane, kjer si zapisujte:

  • katero hrano uživate
  • katere simptome prebavnih motenj doživljate
  • časovno razporeditev hrane in simptomov

Prek retrospektivne analize takšnega dnevnika hrane lahko opazite obstoj vzorcev zaužitja hrane v povezavi s (časovno zakasnelo) pojavitvijo prebavnih težav. Na takšen način se lahko ozavestite glede morebitne intolerance na hrano in z izogibanjem, zamenjavo ali omejevanjem uživanja sporne hrane popolnoma odpravite neželene prebavne motnje. Vsekakor pa je daljše obdobje prebavnih težav tehten razlog za obisk vašega osebnega zdravnika.

​​​​​​5. Zdrava, raznolika in visokofunkcionalna črevesna mikroflora je ključ do urejene prebave

5.1 Kaj sploh je črevesna mikroflora?  

Naša prebavila so poseljena z raznovrstnim ekosistemom mikroorganizmov, katerih uravnotežena sestava in ustrezna aktivnost sta ključnega pomena za urejeno in zdravo prebavo ter ohranjanje splošnega zdravja organizma. Tega koristnega skupka mikroorganizmov (večinoma bakterij) se je prijelo splošno ime črevesna mikroflora. Nekatere koristne funkcije črevesne mikroflore vključujejo:

  • proizvajanje različnih hranil za nas (gostitelja)
  • preprečevanje okužb, ki jih povzročajo črevesni patogeni mikroorganizmi (škodljive snovi)
  • okrepitev normalnega imunskega odziva

Med znanstveniki že dlje časa velja prepričanje, da sta sestava in funkcija črevesne mikroflore odvisni od lastnosti nas samih, izmed katerih so najpomembnejše:

  • naša starost
  • naše splošno zdravstveno stanje
  • naša morebitna bolezenska stanja
  • naša raven stresa 

Novejše raziskave pa razkrivajo ključen pomen prehrane in prehranskih dodatkov oziroma dopolnil. Z dokazi podprta medicina dandanes priznava obstoj neposredne povezave med izboljšanjem sestave in delovanja črevesne mikroflore ter uživanjem določenih hranil (prebiotikov) in dodatkov k prehrani (probiotikov).

Z dokazi podprta medicina dandanes priznava obstoj neposredne povezave med izboljšanjem sestave in delovanja črevesne mikroflore ter uživanjem določenih hranil (prebiotikov) in dodatkov k prehrani (probiotikov).

5.2 Kaj so torej prebiotiki?

Prebiotiki so opredeljeni kot sestavine naše prehrane, ki služijo kot hranilne snovi za koristne bakterije znotraj črevesja in hkrati niso hranilne snovi za patogene bakterije znotraj črevesja. Od količine in tipa zaužitih prebiotikov sta tako neposrednoodvisna sestava in presnovna aktivnost naše črevesne mikroflore, posledica tega pa so neposredni vplivi na naše zdravje in dobro počutje.

Prebiotike najdemo v različni hrani, največkrat so pa prisotni v sadju, zelenjavi in žitih. V prvem delu prispevka podrobno opisane prehranske vlaknine so pogosto, a ne vedno, tudi prebiotiki.

Prebiotike največkrat najdemo v paradižniku, artičokah, bananah, beluših, jagodičevju, česnu, čebuli, radiču, zeleni zelenjavi, stročnicah, ovsu, lanenih semenih, ječmenu in pšenici.

5.3 Kaj so pa probiotiki?

Medtem ko se je izraz probiotik uveljavil šele sredi prejšnjega stoletja, pa uporaba mlečnokislinske fermentacije in izkoriščanje blagodejnih učinkov fermentiranih izdelkov v prid zdravju ljudi sega že v antične čase. Že stari Rimljani in Grki so poznali različne recepte za izdelavo kislega mleka.

Svetovna zdravstvena organizacija je probiotike opredelila kot: živi sevi selektivno izbranih mikroorganizmov, ki ob jemanju v ustreznih količinah gostitelju prinesejo korist za zdravje.

5.4 Široka paleta koristnih učinkov, ki jih zagotavljajo probiotiki

Probiotik kot dodatek k prehrani vsebuje enega ali več živih sevov za črevesno mikrofloro koristnih bakterij, ki izboljšujejo našo prebavo s številnimi mehanizmi delovanja:

  • spodbujajo razvoj zdrave črevesne mikroflore
  • zagotavljajo ustrezno razmerje med patogenimi in koristnimi črevesnimi bakterijami
  • skrbijo za ustrezno obnovo črevesne mikroflore po zdravljenju z antibiotiki
  • izboljšajo sindrom razdražljivega črevesja
  • preprečujejo nastanek raka debelega črevesja in danke
  • preprečujejo nastanek želodčnih razjed
  • preprečujejo oz. skrajšajo trajanje driske
  • lajšajo intoleranco za laktozo

Poleg prebavnih učinkov pa probiotiki izkazujejo še številne druge, za zdravje blagodejne učinke:

  • izboljšajo moč našega imunskega sistema
  • lajšajo alergije na hrano
  • pomagajo pri obvladovanju zobnega kariesa
  • lajšajo kandidozo
  • lajšajo atopični dermatitis

5.5 Zakaj izbrati prav WAYA Biotic kapsule?

Seveda si različni sevi probiotičnih bakterij med sabo niso enakovredni, zato vam priporočamo WAYA Biotic kapsule, ki vsebujejo najbolj intenzivno raziskan sev probiotičnih bakterij Lactobacillus rhamnosus GG, ki poleg zgoraj opisanega splošnega probiotičnega delovanja prinaša še številne s študijami podprte prednosti. Nekatere izmed teh prednosti so opisane spodaj:

  • Lactobacillus rhamnosus GG izkazuje s številnimi raziskavami podprto najučinkovitejše zmanjšanje driske, ki jo povzroča antibiotično zdravljenje.
  • Na podlagi študije, opravljene v rejniškem domu v Helsinkih, je redna uporaba Lactobacillus rhamnosus GG v obliki probiotika znatno zmanjšala število okužb dihal.

 

Če sklenemo: vidimo, da probiotiki prinašajo ogromno pozitivnih vplivov za naše zdravje. Eden izmed izzivov proizvajalcev probiotičnih prehranskih dopolnil je dostava presnovno aktivnih (živih) bakterij na mesto delovanja (črevesje).

Zaradi svoje edinstvene dostavne tehnologije WAYA Biotic kapsule izstopajo med drugimi dostopnimi probiotiki, saj s posebno tehnologijo mikroenkapsulacije zagotavljajo kar največjo dostavo presnovno aktivnih (živih) bakterij v debelo črevo, kar prinaša najvišjo stopnjo učinkovitosti.

Viri:

  1. Livovsky DM, Pribic T, Azpiroz F. Food, Eating, and the Gastrointestinal Tract. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):986. doi: 10.3390/nu12040986. PMID: 32252402; PMCID: PMC7231022.

  2. www.medicalnewstoday.com/articles/319176 (Dostopano 7. 2. 2021)

  3. Otles S, Ozgoz S. Health effects of dietary fiber. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Apr-Jun;13(2):191-202. PMID: 24876314.

  4. www.healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods (Dostopano 7. 2. 2021)

  5. www.health.harvard.edu/digestive-health/dont-tolerate-food-intolerance (Dostopano 7. 2. 2021)

  6. Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184. doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6. PMID: 28165863; PMCID: PMC5390821.

  7. Markowiak P, Śliżewska K. Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients. 2017 Sep 15;9(9):1021. doi: 10.3390/nu9091021. PMID: 28914794; PMCID: PMC5622781.

back to top