POMANJKANJE VITAMINA D

Dojenčki in otroci so še posebej izpostavljeni tveganju za pomanjkanje vitamina D, kar lahko vodi do hujših posledic za otrokovo zdravje. Zato je zelo pomembno, da se otrokom zagotovi zadostna količina vitamina D, tudi v obliki prehranskih dopolnil.
Pomanjkanje vitamina D3

Posledice pomanjkanja vitamina D

Najpogostejša posledica pomanjkanja vitamina D pri dojenčkih in majhnih otrocih je rahitis. To je bolezen okostja, za katero je značilno zmehčanje kostnega tkiva, kosti postanejo veliko bolj občutljive, rade se upognejo in lomijo. Drugi simptomi bolezni so zmanjšana moč mišic in zmanjšani mišični tonus.

Izrazito prenizka raven vitamina D pri odraslih povzroči razgradnjo kosti. Možni so celo spontani zlomi kosti. Pomanjkanje vitamina D prispeva tudi k nastanku osteoporoze v starosti. Zaradi pomanjkanja vitamina D obstaja možnost slabše absorpcije kalcija.

Blagi znaki, ki nakazujejo na pomanjkanje vitamina D, so izčrpanost, bolečine v mišicah in kosteh.

Zakaj je pomembno uživanje vitamina D?

 • Za močne kosti

  Pomanjkanje vitamina D spremeni presnovo mineralov, kar povzroči nizko mineralno gostoto kosti in poveča tveganje za izgubo kostne mase ali zlome.

 • Za imunski sistem

  Receptor za vitamin D je prisoten v večini celic našega telesa. Vpliva tudi na celice prirojenega imunskega sistema in omogoča njihovo normalno delovanje.

 • Za zdrave zobe

  Vitamin D je potreben pri procesu normalne tvorbe in mineralizacije zob. Ključen je za njihovo rast, razvoj in vzdrževanje normalnih zob.

Ste vedeli?

Različne študije so ugotovile povezavo med pomanjkanjem vitamina D ter pogostostjo pojavljanja okužb dihal in gripe.

Vpliv vitamina D na zdravje in počutje

Vitamin D prispeva k:

 • Normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja
 • Normalni ravni kalcija v krvi
 • Delovanju mišic
 • Ohranjanju zdravih zob
 • Delovanju imunskega sistema

Kdaj je možno pomanjkanje vitamina D?

Pomanjkanje vitamina D nastopi predvsem takrat, ko je zaradi premajhne izpostavitve soncu premajhno nastajanje vitamina D in/ali ga s prehrano ne vnesemo dovolj.

To je pomembno še posebej pri dojenčkih in majhnih otrocih. Dojenčkov namreč ne izpostavljamo direktnemu soncu in če so samo dojeni, s prehrano ne zaužijejo dovolj vitamina D.

Priporočilo je, da se dojenčkom od prvega tedna dalje dodaja vitamin D v prehrano. Priporočeno je dodajanje vitamina D tudi otrokom do 18. leta starosti ter starejšim ljudem oz. vsem tistim, ki ne zaužijejo zadosti vitamina D s prehrano in niso zadostno izpostavljeni soncu.

Vitamin D v prehrani

Naravnih virov vitamina D je malo. Največ ga vsebujejo mastne ribe (sled, skuša, tuna, sardine, losos), ribje olje, manjše količine pa se nahajajo v govejih jetrih in rumenjaku. Dober vir so tudi gobe in kvasovke. Danes se ravno ti dve obliki dodajata mleku in mlečnim izdelkom ter drugim živilom, ki imajo naravno zelo malo vitamina D.

Združenje pediatrov je v raziskavah ugotovilo, da je pomanjkanje vitamina D najbolj problematično za otroke do 3. leta starosti.

Dodajanje vitamina D

Dodajanje vitamina D se priporoča pri vseh otrocih v prvem letu življenja, ne glede na to, ali so dojeni ali ne. Zaradi pogostega pomanjkanja vitamina D pa je dodajanje velikokrat potrebno tudi pri drugih starostnih skupinah.

Ker so ugotovili škodljivost previsokih količin vitamina D, priporočamo, da se vitamin D vedno dodaja pod nadzorom strokovnjaka. Veliki odmerki vitamina D lahko povzročijo predvsem povečane vrednosti kalcija v krvi, kar vodi v pojav velike žeje, zaostajanja v rasti, anoreksije, bruhanja, zmanjšanega IQ ter kalcifikacijo mehkega tkiva in ustvarjanjem ledvičnih kamnov.

back to top