Zdrava prehrana v času pandemije covida-19

Negotovost, ki vas morda preveva zaradi pandemije nove virusne bolezni covid-19, lahko omilite tako, da vzamete stvari v svoje roke. Spremenjen način dela in življenja nasploh prinaša s seboj veliko izzivov, a tudi kar nekaj prednosti. Verjetno manj časa porabite za prevoz na delo in druge aktivnosti ter za potovanja in več časa preživite doma. S tem ste dobili čas za to, da se odločite za zdrav način življenja in poskrbite za krepitev svojega imunskega sistema z ustrezno telesno dejavnostjo, pitjem zadostne količine tekočine in zdravo prehrano.
Zdrava prehrana in prebava v času virusnih okužb

Posvetimo se torej vprašanju, kako poskrbite za to, da bodo odslej na vašem krožniku zdravi obroki? Preberite pet nasvetov, ki smo jih pripravili za vas, zavihajte rokave in se lotite dela. 

1.    Načrtujte jedilnik 

Veliko ljudi o hrani razmišlja šele takrat, ko jim že kruli v želodcu. Ste tudi vi med njimi? Potem veste, da ravno takrat izpraznite hladilnik in posežete po nezdravi hrani. Zato vam svetujemo, da pripravite zase in svojo družino mesečni jedilnik za 3–5 obrokov na dan. Ideje za zdrave jedi lahko poiščete v kuharskih knjigah in na blogih. Brez skrbi, tudi za kuharske začetnike jih je veliko! 

Jedilnik nato pretvorite v nakupovalni seznam glede na število oseb v vašem gospodinjstvu. Preverite, kaj od živil na seznamu že imate doma in kaj še potrebujete, ter se odpravite v trgovino po hrano le enkrat na mesec ali na 14 dni, oboroženi z nakupovalnim seznamom. Lahko pa si hrano naročite tudi prek spleta na dom in se izognete tveganju za okužbo s koronavirusom, hkrati pa še prihranite, saj boste tako lažje zaobšli kupovanje nepotrebnih izdelkov, ki na vas prežijo v trgovinah. 

2.    Upoštevajte načela zdrave prehrane

Polovico vsakega vašega zdravega glavnega obroka naj zavzema zelenjava, četrtino beljakovine in četrtino ogljikovi hidrati. K temu dodajte še solato ter kozarec vode in zdrav obrok je pripravljen!

Načela zdravega prehranjevanja

  • Izbirajte med hranilno bogatimi osnovnimi živili, kot so sezonsko sveže sadje in zelenjava ter polnozrnati izdelki. 
  • Med ogljikohidratnimi živili izbirajte polnovredne žitne izdelke, kot so žita, kaše ter polnozrnat kruh in testenine. 
  • Beljakovinska živila, ki naj bodo vsak dan na vašem krožniku, so skuta, jajca in stročnice. Uživanje rib priporočamo 1–2-krat na teden, pusto meso pa si privoščite največ štirikrat na teden.
  • Med maščobami raje kot živalske izberite zdravju koristnejša rastlinska olja. 
  • V širokem loku se izognite mastnim prigrizkom in predpripravljeni hrani. 

Zaenkrat ni nobenih dokazov, da bi se novi koronavirus prenašal s hrano.

3.    Zmanjšajte verjetnost okužbe s koronavirusom prek živil

Zaenkrat ni nobenih dokazov, da bi se novi koronavirus prenašal s hrano, kar pomeni, da se virus na hrani ali v njej ne razmnožuje. Obstaja pa teoretična možnost, da oboleli s kihanjem, kašljanjem ali dotikanjem z okuženimi rokami v trgovini prenese virus na embalažo oziroma hrano, ta pa se prenese na kupca prek dotika sluznice z okuženim izdelkom. 

Tovrstnemu prenosu se lahko izognete tako, da:

  • si dosledno in pravilno umivate roke
  • se izdelkov čim manj dotikate
  • sveže sadje in zelenjavo temeljito umijete pod tekočo vodo
  • živila toplotno obdelate, saj je koronavirus občutljiv na visoke temperature
  • živila ustrezno hranite

4.    Izbirajte lokalno pridelano hrano

Uživanje hrane, ki so jo pridelali domači pridelovalci, predelovalci in rejci, vam prinaša veliko prednosti. Poleg tega, da je bolj prehransko kakovostna od tiste, ki prihaja v trgovine iz oddaljenih krajev, z nakupovanjem lokalno pridelane hrane pripomorete tudi k varovanju okolja in večji prehranski samozadostnosti, ustvarite pa tudi poslovno priložnost za lokalne kmete in pridelovalce.

Uravnovešena črevesna mikroflora je ključna za močan imunski sistem, saj se kar 70 % celic imunskega sistema nahaja v črevesju. 

5.    V prehrano vključite prehranska dopolnila, ki jih vaše telo potrebuje

Če se raznovrstno prehranjujete, načeloma potrebe po uživanju prehranskih dopolnil ni. Priporočamo pa vam uživanje probiotikov, ki poskrbijo za urejeno prebavo in uravnovešeno črevesno mikrofloro. Ta je ključna za močan imunski sistem, saj se kar 70 % celic imunskega sistema nahaja v črevesju. Ostanite zdravi! 

Vir: NIJZ, Prehranski nasveti, namenjeni posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni COVID-19, 2020
www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/prirocnik_koncni_1.pdf

back to top