Zakaj je pomembno uživanje vitamina D

Urša Jarc, mag. farm.
Po nekaterih ocenah ima kar 30 % vseh odraslih in otrok premalo vitamina D. Za vitamin D je že dolgo znano, da zagotavlja zdrave in močne kosti. V zadnjem času pa se pojavlja vedno več informacij, ki vitaminu D pripisujejo dodaten pomen za naše zdravje. In za kaj je pomemben vitamin D?

Močne kosti

Ena izmed najpomembnejših vlog vitamina D je vzdrževanje serumske koncentracije kalcija in fosforja s spodbujanjem absorpcije v črevesju, izgradnja kosti in omogočanje pravilnega delovanja obščitničnega hormona za ohranjanje koncentracije kalcija v krvi. 

Pomanjkanje vitamina D spremeni presnovo mineralov, kar povzroči nizko mineralno gostoto kosti in poveča tveganje za izgubo kostne mase ali zlome. Rahitis, mehke kosti zaradi pomanjkanja vitamina D pri otrocih, je od sredine 20. stoletja v razvitem svetu zaradi dodajanja vitamina D redka bolezen.

Pomanjkanje vitamina D ima lahko hude posledice za otrokovo zdravje, med katerimi je najbolj znan rahitis.

Imunski sistem

Vitamin D ima pomembno vlogo tudi v normalnem delovanju imunskega sistema, čemur je pritrdila tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Receptor za vitamin D je prisoten v večini, če ne v vseh celicah našega telesa. Vpliva tudi na celice prirojenega imunskega sistema in omogoča njihovo normalno delovanje.

Različne študije so ugotovile povezavo med pomanjkanjem vitamina D in pogostostjo pojavljanja respiratornih infekcij ter gripe. Nizke vrednosti vitamina D so tudi faktor tveganja za tuberkulozo. Še pred pojavom antibiotikov je bilo namreč prisilno izpostavljanje soncu eden izmed načinov zdravljenja tuberkuloze.

Vitamin D za močne kosti in zobe ter imunski sistem

Avtoimune bolezni

Opravljene so bile študije, ki so preverjale povezavo med pomanjkanjem vitamina D in raznimi avtoimunimi boleznimi, kot so multipla skleroza, astma, Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis. Gre za bolezni, katerih pojavnost se je v zadnjih 50 letih zelo povečala.

Eden izmed vzrokov bi bil lahko tudi pomanjkanje vitamina D in posledično drugačna aktivnost imunskega sistema. Vzročne povezave še niso dokazane, saj so potrebne še dodatne, dvojno slepe in randomizirane raziskave, da bi lahko priporočili nadomeščanje vitamina D pri teh boleznih.

Rak

Opazovalne študije so poročale o povezavi med pomanjkanjem vitamina D in pojavnostjo določenih tipov raka, kot so rak na dojki, prostati in debelem črevesu.

Nekateri dokazi kažejo, da vitamin D vpliva na rast celic, angiogenezo, invazivnost in metastatski potencial tumorja. Prav tako imajo bolniki z rakom, ki so jim v krvi izmerili višji nivo vitamina D, izkazano boljše preživetje od bolnikov, ki jim vitamina D primanjkuje.

Ker pa točen mehanizem protirakavega delovanja vitamina D še ni znan, nadomeščanja vitamina D ne moremo uvrščati med priporočljive načine zdravljenja.

Dokazan vpliv vitamina D

Vloga vitamina D v telesu še ni popolnoma pojasnjena, vendar imamo za nekatere procese trdne dokaze in lahko nedvoumno trdimo, da pripomore k izboljšanju zdravja. In kateri so ti procesi, za katere je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) presodila, da so dovolj podprti z dokazi?

  • Vitamin D prispeva k normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja
  • Vitamin D prispeva k normalni ravni kalcija v krvi
  • Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti
  • Vitamin D prispeva k delovanju mišic
  • Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih zob
  • Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema
  • Vitamin D ima vlogo pri delitvi celic

Viri:

  1. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. M. Holick. Rev Endocr Metab Disord. Published online 17 May 2017.
  2. Pravst I, Hlastan Ribič C. Ključna hranila za zdravje okostja. Farm Vestn 2012; 63, 290-296.
  3. Jia Guo and Zhangsuo Liu (2017). The Multiple Roles of Vitamin D Besides Calcium-Phosphorus Metabolism, A Critical Evaluation of Vitamin D - Basic Overview, Dr. Sivakumar Joghi Thatha Gowder (Ed.), InTech.

Izberite preverjeno kakovost

ugodnosti brezplačno

Kako do brezplačnega izdelka WAYA®?

Na škatlici poišči srebrno nalepko, jo podrgni in vpiši kodo na spletni strani www.medisplus.si. Vsaka škatlica prinaša 2 metuljčka.
Ko ujameš 10 metuljčkov, te čaka brezplačen izdelek.

Vnesi kodo
back to top