Zakaj je pomembno uživanje koristnih mlečnokislinskih bakterij v nosečnosti?

Beti Kutnar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, Sara Strasner, mag. farm
Med nosečnostjo in dojenjem je zelo pomembna raznolika prehrana, bogata z mikrohranilnimi snovmi, kot so vitamini in minerali, pa tudi koristne mlečnokislinske bakterije (probiotiki), ki dokazano ugodno vplivajo na ravnovesje mikroflore v črevesju.

Nosečnost je eno izmed najlepših in najbolj čarobnih obdobij v življenju. Veselimo se novega življenja in novih doživetij, hkrati pa se pričnejo tudi skrbi, kako kar najbolje poskrbeti zase in za svojega dojenčka.

Ženske se tako že v času nosečnosti in tudi v času dojenja pogosto sprašujemo, kako preprečiti oziroma vsaj olajšati različne težave, ki se pojavljajo v tem obdobju. Mnogim nosečnicam niso tuje prebavne težave in zaprtost. Kasneje, ko se nam pridruži dojenček, pa se srečujemo s kolikami in drugimi prebavnimi težavami dojenčka, lahko tudi z alergijami. Kaj torej lahko storimo, da te težave preprečimo ali vsaj omilimo?

Med nosečnostjo in dojenjem je zelo pomembna raznolika prehrana, bogata z mikrohranilnimi snovmi, kot so vitamini in minerali, pa tudi koristne mlečnokislinske bakterije (probiotiki), ki dokazano ugodno vplivajo na ravnovesje mikroflore v črevesju. Njena sestava je specifična za posameznika, vendar strokovna literatura navaja nekatere seve mlečnokislinskih bakterij, ki ugodno vplivajo na delovanje črevesja.1

Zadnja spoznanja kažejo, da ima črevesna mikroflora (ki jo sestavlja več kot 1000 vrst različnih bakterij, kvasovk in arhej) pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravja. Na mikrofloro v črevesju lahko vplivamo tudi z jemanjem nekaterih bakterij. Uživanje koristnih mlečnokislinskih bakterij med nosečnostjo in pri dojenčkih namreč povezujejo z zaščitno vlogo pred pojavom preeklampsije, nosečniške sladkorne bolezni, vaginalnih okužb in alergijskih bolezni ter z ugodnim vplivom na pridobivanje telesne teže matere in novorojenčka.2 Uživanje koristnih mlečnokislinskih bakterij pomaga tudi pri vzpostavitvi ravnotežja črevesne mikroflore in tako pri lajšanju različnih prebavnih tegob.

Uživanje koristnih mlečnokislinskih bakterij pomaga tudi pri vzpostavitvi ravnotežja črevesne mikroflore in tako pri lajšanju različnih prebavnih tegob.

Nosečniška sladkorna bolezen in vaginalne okužbe

Raziskave so pokazale, da uporaba koristnih mlečnokislinskih bakterij v nosečnosti lahko izboljša presnovo glukoze ter tako zmanjša pojavnost nosečniške sladkorne bolezni in preeklampsije.5 Nosečniška sladkorna bolezen lahko pomeni povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni (predvsem tipa 2) tudi po nosečnosti, otroci nosečnic z nosečniško sladkorno boleznijo pa so kasneje v življenju bolj nagnjeni k debelosti in sladkorni bolezni v pozni puberteti ter zgodnji odraslosti.6

Koristne mlečnokislinske bakterije kažejo ugoden učinek tudi pri vzdrževanju uravnotežene vaginalne mikroflore. Njihova uporaba zato lahko zmanjša pojavnost vaginalnih vnetij.5

Alergije pri otrocih

Svetovna organizacija za alergije (World Allergy Organisation – WAO) priporoča jemanje koristnih mlečnokislinskih bakterij nosečnicam, pri katerih je tveganje za pojav alergije pri otroku povečano. Otroci s povečanim tveganjem so tisti, pri katerih ima ali je imel vsaj eden od staršev ali sorojencev alergijski rinitis, astmo, ekcem ali alergijo na hrano.7

Dobre rezultate pri preprečevanju pojava alergij je v raziskavah pokazala koristna bakterija Lactobacillus rhamnosus GG. Če so mame med nosečnostjo in otroci po rojstvu jemali Lactobacillus rhamnosus GG, je bil ta učinkovit pri preprečevanju zgodnje atopijske bolezni pri otrocih s povečanim tveganjem za alergije.8

Če so mame med nosečnostjo in otroci po rojstvu jemali Lactobacillus rhamnosus GG, je bil ta učinkovit pri preprečevanju zgodnje atopijske bolezni pri otrocih s povečanim tveganjem za alergije.

Prebavne težave v nosečnosti in pri dojenčku

Prebavne težave so pogosta neprijetnost, ki nas doleti v nosečnosti. Koristna bakterija Lactobacillus rhamnosus GG pomaga uravnotežiti našo črevesno mikrofloro in se zato priporoča za ohranjanje urejene prebave.

Ko se nosečnost konča, pa se srečujemo tudi s prebavnimi težavami našega dojenčka. Pogoste so kolike, ki jih prepoznamo po tem, da dojenček neutolažljivo joka, stiska pesti in krči kolena. Tudi v teh situacijah nam lahko pomaga koristna bakterija Lactobacillus rhamnosus GG. Dokazano namreč zmanjša jok pri otrocih s kolikami za 60 %.9 Izdelek s koristno bakterijo Lactobacillus rhamnosus GG v naši domači lekarni pa nam bo priskočil na pomoč tudi ob driski (pri dojenčku ali pri mamici) in drugih prebavnih tegobah.

Varnost uporabe koristnih mlečnokislinskih bakterij v nosečnosti

Številne izvedene raziskave kažejo na to, da je uporaba koristnih mlečnokislinskih bakterij v nosečnosti varna. Za uživanje preverjenih mlečnokislinskih bakterij med nosečnostjo in tudi med dojenjem ni varnostnih opozoril in tudi ni poročil o morebitnih neželenih učinkih pri nosečnicah in doječih mamicah.3, 4

Pomembno je le, da izberemo kakovostno izdelane, preverjene in dokazano učinkovite koristne mlečnokislinske bakterije. Bakterija Lactobacillus rhamnosus GG je ena najbolje preučenih bakterij s potrjeno učinkovitostjo pri številnih indikacijah (najdemo jo v izdelkih WAYA Biotic).

V nosečnosti čimbolj uživajte, sprostite se in postavite sebe na prvo mesto. Da bo skrbi in težav čim manj, pa si pomagajte tudi s koristnimi mlečnokislinskimi bakterijami.

Ne pozabite pa tudi na prehranske dodatke za nosečke. Potreba po hranilih se namreč v celotnem obdobju nosečnosti poveča za 50 – 100 %. S samo 1 Novalac prenatalno kapsulo na dan zadostite potrebam po vseh ključnih hranilih, ki jih potrebujete za zdrav razvoj dojenčka.

Viri in literatura:

  1. Guarner et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
  2. Gomez Arango et al. Probiotics and pregnancy. Curr Diab Rep. 2015 Jan;15(1):567.
  3. Luoto et al. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. 2010 Jun;103(12):1792-9.
  4. Elias et al. Are probiotics safe for use during pregnancy and lactation? Can Fam Physician. 2011 Mar; 57(3): 299–301.
back to top