Zakaj dodajati vitamin D otrokom tudi po dopolnjenem prvem letu starosti?

Sebastjan Rozman, mag. farm.
Z dokazi podprta medicina priporoča nadaljnje dodajanje vitamina D tudi za otroke, starejše od enega leta, saj se rahitis (mehčanje in oslabitev kosti pri otrocih) lahko razvije v času celotne pediatrične starosti.

Vitamin D je zelo pomemben vitamin, ki ima v našem telesu številne funkcije. Pri vitaminu D pa ne gre za en sam vitamin, pač pa je to ime za skupino maščobotopnih vitaminov, ki jo sestavljajo vitamini D2, D3, D4 in D5.

Najbolj poznana in hkrati večinska predstavnika te skupine sta vitamin D3 ali holekaciferol in vitamin D2 ali ergokalciferol. Kljub dejstvu, da sta oba vitamina v omejenih količinah prisotna v hrani, pa največji delež vitaminov skupine D dobimo prek izpostavljenosti sončnim žarkom.

Sončni žarki prek ultravijoličnega (UVB) sevanja v spodnjih plasteh povrhnjice naše kože s pomočjo kemične reakcije pretvorijo holesterolu podobno snov do vitamina D3. Na takšen način s pomočjo sonca zadovoljimo kar 85 do 90 % potreb po vitaminu D.

Pediatri se strinjajo, da dojenčkov vsaj do šestih mesecev starosti ne izpostavljamo neposredni sončni svetlobi, saj njihova koža vsebuje premalo pigmenta (melanina), ki koži daje barvo in zagotavlja ustrezno zaščito pred soncem. Izpostavljenost neposredni sončni svetlobi v tem življenjskem obdobju dokazano viša tveganje za nastanek kožnega raka kasneje v življenju. Pri malčkih, starejših od pol leta, pa pazljivost glede izpostavljenosti soncu prav tako ni odveč. To še posebej velja za poletne mesece med 11. in 15. uro, ko je intenzivnost sončnih žarkov največja.

Zaradi zgoraj opisanega namernega izogibanja soncu in dejstva, da so napram sončni svetlobi drugi viri vitamina D skorajda zanemarljivi, smernice svetujejo, da se vsem otrokom vsaj v prvem letu življenja dodajajo kapljice z vitaminom D.

Vitamin D po dopolnjenem prvem letu starosti

Dopolnjena starost enega leta pa naj nikakor ne bo »magična meja«, ko se dodajanje vitamina D nenadoma preneha. Z dokazi podprta medicina priporoča nadaljnje dodajanje vitamina D tudi za otroke, starejše od enega leta, saj se rahitis (mehčanje in oslabitev kosti pri otrocih) lahko razvije v času celotne pediatrične starosti.

Znanstvena spoznanjaglede dodajanja vitamina D po dopolnjenjem prvem letu starosti tako govorijo v prid ravnanju po naslednjih načelih:

  • Za vse otroke se priporoča jemanje vitamina D od konca jeseni do začetka pomladi (od novembra do aprila), saj sončni žarki niso dovolj močni, da bi kljub ustrezni izpostavljenost spodbudili zadostno nastajanje vitamina D v koži
  • Otrokom, ki so v poletnih mesecih nezadostno izpostavljeni soncu, se priporoča jemanje vitamina D skozi celo leto
  • Stalno dopolnjevanje zalog vitamina D je treba izvajati pri otrocih, ki izkazujejo (trajne) dejavnike tveganja za razvoj pomanjkanja vitamina D, ki vključujejo:
    • prekomerno telesno težo
    • uživanje veganske prehrane
    • stalno uporabo zaščitnih krem
    • temnejšo pigmentacijo kože
    • kronične bolezni ledvic ali jeter
    • sindrom malabsorpcije (otežena oz. zmanjšana absorpcija hranil v črevesju)
    • kronične terapije z zdravili
    • institucionalizacije oz. hospitalizacije

Zakaj je zadostna količina vitamina D tako pomembna?

Za vitamin D je že dlje časa znano, da je njegova zadostna količina v telesu povezana z močnimi in zdravimi kostmi. Zdravje kosti vitamin D zagotavlja z različnimi mehanizmi, ki so vezani na presnovo kalcija in fosforja. Vitamin D uravnavanje kalcija in fosforja doseže s povečanjem učinkovitosti absorpcije teh dveh mineralov v tankem črevesju in z njuno dodatno mobilizacijo iz kosti. To je še posebej pomembno v otroški dobi, ko je možen razvoj rahitisain motenj pridobivanja kostne mase.

Dodatno vitamin D doprinese k zdravim kostem tako da:

  • preprečuje nehoteno krčenje mišic, ki lahko vodi do nastanka krčev in spazmov
  • sodeluje s kostnimi celicami pri ustreznem prestrukturiranju kosti
  • preprečuje pojav tankih in krhkih kosti, ki so ob nastopu pomanjkanja vitamina D pogosto nepravilnih oblik

Kaj pa drugi pozitivni učinki vitamina D? 

V zadnjih letih je bilo dokazano, da vitamin D, poleg svojega delovanja na kosti, neposredno ali posredno uravnava ekspresijo do 1250 genov, ki vplivajo na številne telesne funkcije. Vitamin D tako:

  • zmanjšuje vnetje
  • pomaga pri raztezanju in krčenju mišic
  • krepi imunski sistem pri boju proti bakterijam in virusom
  • pomaga pri prenosu živčnih signalov med možgani in preostalimi deli telesa

Ali ste vedeli: Po zanositvi se presnova vitamina D spremeni tako, da se raven aktivne oblike vitamina D v materinem krvnem obtoku znatno dvigne, da zadosti povečanim potrebam po kalciju za mineralizacijo skeleta ploda. Poleg tega ima vitamin D ključno vlogo pri prilagoditvi imunskega sistema, ki je potrebna za začetek in vzdrževanje normalne nosečnosti.

Ali ste vedeli: Po zanositvi se presnova vitamina D spremeni tako, da se raven aktivne oblike vitamina D v materinem krvnem obtoku znatno dvigne, da zadosti povečanim potrebam po kalciju za mineralizacijo skeleta ploda. Poleg tega ima vitamin D ključno vlogo pri prilagoditvi imunskega sistema, ki je potrebna za začetek in vzdrževanje normalne nosečnosti.

Zakaj izbrati prav WAYA Biotic D3 kapljice?

WAYA Biotic D3 kapljice poleg strogo načrtovanega, preverjenega in redno izvajanega sistema visoke kakovosti pred konkurenti na trgu izkazujejo še dve ključni prednosti:

1.Kombinacija vitamina D3 s sevom probiotičnih bakterij Lactobacillus rhamnosus GG

Poleg vseh zgoraj opisanih zdravju koristnih lastnosti vitamina D WAYA Biotic D3 kapljice zaradi vsebnosti najbolj raziskanega seva dobrih mlečnokislinskih bakterij Lactobaciluss rhamnosus GG pomaga uravnotežiti črevesno mikrofloro v prid »dobrim« mikroorganizmom.

2.Zagotovljena optimalna absorpcija vitamina D3zaradi formulacije na oljni osnovi

Raziskave potrjujejo, da naše telo najlažje sprejme in uporabi vitamin D3, kadar se ta zaužije v oljni formulaciji. Obsežna študija, ki je vključevala pregled več kot 300 znanstvenih študij o dodajanju vitamina D, je razkrila, da nosilci vitamina D3, ki so formulirani na osnovi olja (torej oljne emulzije ali oljne suspenzije), povzročijo najhitrejše povišanje ravni vitamina D v človeškem telesu.

Dodatna pomembna prednost vitamina D na oljni osnovi (oljna suspenzija) je znatno manjši pojav krčev pri novorojenčkih v primerjavi z neoljnimi pripravki. Izdelek na osnovi oljne suspenzije ne potrebuje različnih aditivov (pomožnih snovi), ki poskrbijo za stabilnost maščobotopnega vitamina D v pripravku na vodni osnovi. Ti aditivi (pomožne snovi) so namreč glavni krivec za pojav krčkov pri dojenčkih.

Doziranje WAYA Biotic D3 oljnih kapljic je zahvaljujoč priloženi kapalki popolnoma enostavno.

Viri:

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/(Dostopano 7. 3. 2021)
  2. Pludowski P, Holick MF, Grant WB, Konstantynowicz J, Mascarenhas MR, Haq A, Povoroznyuk V, Balatska N, Barbosa AP, Karonova T, Rudenka E, Misiorowski W, Zakharova I, Rudenka A, Łukaszkiewicz J, Marcinowska-Suchowierska E, Łaszcz N, Abramowicz P, Bhattoa HP, Wimalawansa SJ. Vitamin D supplementation guidelines. J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Jan;175:125-135. doi: 10.1016/j.jsbmb.2017.01.021. Epub 2017 Feb 12. PMID: 28216084.
  3. Chang SW, Lee HC. Vitamin D and health – The missing vitamin in humans. Pediatr Neonatol. 2019 Jun;60(3):237-244. doi: 10.1016/j.pedneo.2019.04.007. Epub 2019 Apr 17. PMID: 31101452.
  4. Saggese G, Vierucci F, Prodam F, et al. Vitamin D in pediatric age: consensus of the Italian Pediatric Society and the Italian Society of Preventive and Social Pediatrics, jointly with the Italian Federation of Pediatricians. Ital J Pediatr. 2018;44(1):51. Published 2018 May 8. doi:10.1186/s13052-018-0488-7
  5. Grossmann RE, Tangpricha V. Evaluation of vehicle substances on vitamin D bioavailability: a systematic review. Mol Nutr Food Res. 2010;54(8):1055-1061. doi:10.1002/mnfr.200900578
back to top