Viri vitamina D

Urša Jarc, mag. farm.
Vitamin D lahko proizvedemo sami v koži pod vplivom sončne svetlobe ali pa ga zaužijemo s hrano. Še posebej v zimskih mesecih, med oktobrom in aprilom, je samo s prehrano težko dobiti dovolj vitamina D, zato je nadomeščanje s pomočjo prehranskih dopolnil smiselno pri vseh starostnih skupinah.

Vitamin D nastaja pod vplivom UV svetlobe v koži večine vretenčarjev in v nekaterih glivah. Živali sintetizirajo vitamin D v obliki vitamina D3, medtem ko v glivah nastaja vitamin D2. Rastline vsebujejo zelo nizke koncentracije vitamina D.

Vitamin D v hrani

Pomembne količine vitamina D naravno vsebuje le nekaj živil, so pa zato v nekaterih državah na voljo izdelki, obogateni z vitaminom D. V ZDA so že v 30. letih prejšnjega stoletja začeli dodajati vitamin D v mleko in s tem praktično odpravili rahitis pri otrocih.

Najpomembnejši prehranski viri vitamina D so sicer ribje olje, mastne ribe, kot so losos, skuša in sardine, jetra ter jajčni rumenjak.

Vitamin D v hrani

Proizvajanje vitamina D

Ker je nastajanje vitamina D pod vplivom sončne svetlobe dvostopenjsko, ob daljši izpostavljenosti soncu ne moremo ustvariti preveč vitamina D. Od UV žarkov je namreč odvisna samo prva stopnja, v drugi pa se ustvari le toliko vitamina D, kot ga telo potrebuje.

Ob redni izpostavljenosti sončni svetlobi v sončnih mesecih dodajanje vitamina D ni potrebno. V času nizke izpostavljenosti sončni svetlobi, med oktobrom in aprilom, pa postane vnos vitamina D s prehrano zelo pomemben.

Posebno pozornost moramo nameniti populaciji, ki tudi poleti ni dovolj izpostavljena sončni svetlobi, npr. dojenčki, mladostniki in tudi starostniki, ki se zadržujejo v zaprtih prostorih.

Pomanjkanju vitamina D so še posebej podvrženi dojenčki, otroci in starostniki.

Prehranski dodatki z vitaminom D

Na slovenskem trgu je na voljo veliko različnih prehranskih dodatkov, ki vsebujejo vitamin D3. So pa tudi pri nas na voljo živila, obogatena z vitaminom D, kot sta mleko ali otroška hrana.

Trenutna priporočila slovenskega pediatričnega kolegija so, da se vsem otrokom do 1. leta starosti dodaja k prehrani 400 IU (mednarodnih enot) vitamina D dnevno, kar je enako 10 µg, najstnikom pa od 400 do 1000 IU/dan.

Prav tako se priporoča uživanje vitamina D v oljnih suspenzijah in ne v vodnih raztopinah, saj se s tem izognemo uporabi dodatkov, ki vplivajo na stabilnost vitamina D in lahko povzročajo alergijske reakcije.

Za ustrezno rast in razvoj kosti se priporočajo tudi kapljice WAYA® D3  in sicer v odmerku 7 kapljic za dojenčke in otroke do 2. leta starosti. Ta odmerek vsebuje 400 IU (10 µg) vitamina D3 na odmerek, poleg tega vsebujejo kapljice še dobre mlečnokislinske bakterije Lactobacillus rhamnosus GG za uravnoteženo mikrofloro.

Vir: 

  1. Benedik E., Fidler Mis N. New recommendations for vitamin D intake. Zdrav Vestn 2013; 82 supl 1: I-145–51.

Izberite preverjeno kakovost

ugodnosti brezplačno

Kako do brezplačnega izdelka WAYA®?

Na škatlici poišči srebrno nalepko, jo podrgni in vpiši kodo na spletni strani www.medisplus.si. Vsaka škatlica prinaša 2 metuljčka.
Ko ujameš 10 metuljčkov, te čaka brezplačen izdelek.

Vnesi kodo
back to top