Vaš otrok ima drisko – ukrepajte!

Vsak otrok se prej ali slej sreča s prebavnimi težavami, med katerimi so pogoste tudi driske. Prav je, da se o ukrepih ob pojavu driske pozanimate in potem ustrezno ukrepate. Mnogi mislijo, da je osnovni ukrep pri driski dieta, pa vendarle ni tako.
Ukrepi ob driski pri otroku

Driske so pogoste tudi v Sloveniji

Infekcijske driske sodijo med najbolj pogoste nalezljive bolezni v svetu in tudi v Sloveniji. So tudi najpogostejši vzrok za sprejem otrok v bolnišnico.

V letu 2011 je bilo v Sloveniji zabeleženo skoraj 21.000 primerov driske pri otrocih. Ocenjujemo pa, da je pojavnost driske v resnici petkrat višja, saj starši ob blažjih oblikah driske ne poiščejo nasveta zdravnika. 

Delež otrok, ki zaradi driske potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, je približno 5 %. Hospitalizacija je potrebna predvsem zaradi izsušenosti in splošnega slabega počutja, kar je posledica driske. 

Bolj pogosto zbolevajo otroci, vključeni v vrtec, osebe z oslabljenim imunskim sistemom, tisti, ki jemljejo antibiotik, in popotniki v manj razvite predele. Potek bolezni je težji pri dojenčkih in starejših osebah (nad 75 let), pri katerih je pogostejši tudi sprejem v bolnišnico.

Ob pojavu driske se priporoča jemanje izdelkov z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami.

Nujni ukrepi, ko se pojavi driska:

  • Posebna dieta ob driski ni potrebna. Poskrbeti pa je treba za zadostno pitje in nadomeščanje elektrolitov (z uživanjem slanih jedi in rehidracijskimi raztopinami, ki jih dobite v lekarni). Pogosto se uporablja tudi izdelke z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami, kot so na primer izdelki WAYA Biotic.
  • Zelo temeljito je treba poskrbeti za higieno. Najbolj pomembno je natančno in pogosto umivanje rok s tekočo vodo in milom. Obvezno si moramo roke umiti po uporabi stranišča, po menjavi pleničk ter pred pripravo hrane in pijače. Otroci potrebujejo ustrezen nadzor ob umivanju rok, da to storijo res temeljito. 
  • Skrbeti moramo za čiščenje in razkuževanje predmetov (igrač) in površin, ki so v stiku z blatom in jih pogosto prijemljemo (previjalne mize, kljuke ...). 
  • Zelo je pomembno, da otrok, ki zboli za drisko, ne hodi v vrtec in ostane doma toliko časa, da je en dan brez driske. Tudi osebje v vrtcu mora poskrbeti, da se prostori in še posebno igralne površine ob pojavu akutne driske (predvsem rotavirusne okužbe) temeljito očistijo in razkužijo. Omenjeni virus lahko namreč na površinah ostane še več tednov ali mesecev.
  • Če je za drisko zbolela odrasla oseba, ne sme pripravljati hrane za druge družinske člane.
back to top