Razbijamo mite o prebavi

O prebavi kroži precej mitov, neresnic in zmot. Zagotovo ste že kdaj slišali, da ob zdravi prebavi blato izločamo enkrat na dan, da fižol povzroča največ vetrov in napenjanja, da prebava poteka v želodcu, da je za zdravo prebavo treba jesti jogurte z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami itd.
Miti o prebavi, prebavne težave, probiotiki

To je le nekaj najpogostejših zmot, če pa želimo, da je naša prebava zdrava, je pomembno poznati prava dejstva, saj bomo le tako lahko ohranili zdravo prebavo in poskrbeli za splošno dobro počutje in zdravje celega telesa. Urejena prebava je še kako pomembna. Ste se že kdaj srečali z zaprtjem, drisko, pretiranim napenjanjem, bolečinami v želodcu …? Karkoli se nam dogaja, nam je predvsem neprijetno, potem pa se srečujemo s težavo, ali se sploh lahko odpravimo na pot, kje bodo ustrezni toaletni prostori …

1. Prebava se zgodi v želodcu

Del prebave se res zgodi v želodcu, ampak hrana gre skozi kar nekaj postaj. Prebavni proces se začne že v ustih in v požiralniku, nato hrana pride do želodca, prebava pa se potem nadaljuje v tankem črevesu in konča v debelem črevesu. Celoten prebavni proces je precej zapleten in obsežnejši od tega, kar se dogaja v želodcu.

2. Driska je znak okužbe, zato jo je treba pustiti, da sama odpravi težavo v našem telesu

Driska se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov, od bakterij, virusov, pokvarjene hrane, jemanja antibiotikov pa do stresa in alergij. Kakršenkoli je že razlog, strokovnjaki priporočajo hitro zdravljenje, saj lahko zaradi driske hitro dehidriramo, iz telesa pa se odstranijo tudi številni pomembni elektroliti. Ob pojavu driske se priporoča, da spijete čimveč tekočine, priporočajo se posebej pripravljene rehidracijske raztopine, ki jih kupite v lekarni, lahko tudi voda ali nesladkan čaj ter uporaba izdelkov z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami

​​​​​​Ob pojavu driske strokovnjaki priporočajo hitro ukrepanje, saj lahko pride do dehidracije.

3. Pravilni ritem izločanja blata je enkrat na dan

V resnici ni pravil glede odvajanja blata. Večina blato res izloča enkrat na dan, veliko ljudi pa tudi večkrat na dan ali pa redkeje, recimo 2–3x na teden. Imejte v mislih, da je edini pravi ritem tisti, ki ste ga vajeni vi. Tudi strokovnjaki vse te ritme dojemajo kot normalne. Če pa je vaše izločanje drugačno od običajnega, poskusite s probiotiki.

4. Prebavne težave so nekaj, česar vas mora biti sram

86 % vseh odraslih se sreča s prebavnimi težavami, vsaj polovico odraslih prebavne motnje pestijo pogosto. Ob takšni pogostosti prebavne težave vsekakor niso nekaj, česar bi vas moralo biti sram. Prebavne težave so vsakdanje, učinkovito pa si lahko pomagamo tudi z izdelki z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami.

5. Veliko tekočine pomaga pri zaprtju

Vzroki za zaprtje tičijo drugje. Seveda moramo poskrbeti za zadosten vnos tekočine, ampak zaprtja niti 2 do 3 litra tekočine dnevno ne bo odpravilo. Zaprtje lahko nastane tudi kot posledica jemanja različnih zdravil, stresa, zamenjave okolja … Zelo pomembna je kakovost naše prehrane.

6. Za zdravo prebavo je treba zaužiti čim več izdelkov z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami

Redno uživate jogurte z dodanimi dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami ali druge izdelke z dobrimi mlečnokislinksimi bakterijami, ker ste slišali, da je to dobro za vašo prebavo? Nekateri sevi dokazano res pomagajo pri določenih prebavnih težavah, ni pa res, da pomagajo kar vsi. Vedno poiščite, kateri sev vsebujejo izdelki z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami, in se pozanimajte, kako so raziskani. Izdelki WAYA® vsebujejo enega izmed najbolj raziskanih  sevov na svetu – Lactobacillus rhamnosus GG. Je »dlakavi« sev, ki se s svojimi fleksibilnimi biči veže na črevesno sluznico in se tako uspešno »bojuje« proti škodljivim bakterijam. 

Nekateri izdelki z dobrimi mlečnokislinksimi bakterijami dokazano pomagajo pri prebavnih težavah, ne pa vsi. Pozanimajte se!

7. Slepič je brez pomena

V preteklosti so res verjeli, da slepič ni pomemben. Danes pa je dokazano, da slepič služi kot inkubator za dobre mlečnokislinske bakterije. Če zbolimo, slepič sprošča te bakterije in s tem pripomore k zdravljenju. To je tudi razlog, da slepič sedaj odstranjujejo še samo v nujnih primerih.

8. Dobre mlečnokislinske bakterije so v trebuhu

Delno drži. Dobre bakterije – so namreč prisotni po celem telesu, kjer skrbijo, da je vzpostavljeno ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami. Na milijone jih živi v ustih, nosni votlini, požiralniku, okoli pljuč. Nahajajo se tudi v želodcu, črevesju, nožnici, okoli danke, v sklepih, pod pazduho, pod nohti, med prsti, v sečilih in na mnogih drugih mestih v telesu, zato so pomemben del našega telesa. Največ jih je v debelem črevesju, kjer je tudi najbolj ugodno okolje za njih – dovolj hrane, okolje pa ni tako kislo kot v želodcu.

Izberite preverjeno kakovost

ugodnosti brezplačno

Kako do brezplačnega izdelka WAYA®?

Na škatlici poišči srebrno nalepko, jo podrgni in vpiši kodo na spletni strani www.medisplus.si. Vsaka škatlica prinaša 2 metuljčka.
Ko ujameš 10 metuljčkov, te čaka brezplačen izdelek.

Vnesi kodo
back to top