Prihaja sezona rotavirusov

Urša Jarc, mag. farm.
Skoraj vsak evropski otrok se do petega leta vsaj enkrat okuži z rotavirusom. Rotavirus je pri otrocih predvsem v zimskih mesecih najpogostejši povzročitelj črevesnih okužb, ki se pojavljajo v obliki bruhanja in driske.

Rotavirus je majhen virus, ki se razmnožuje v celicah tankega črevesa. Ko se dovolj namnoži, celica odmre in se številni virusi sprostijo nazaj v črevo. Odmiranje celic črevesne stene prepreči prebavljanje zaužite hrane in absorpcijo vode.

Zaradi velikega volumna neprebavljene hrane in vode se prebavila hitreje praznijo. Rezultat je vodena in pogosta driska, bolečine v trebuhuvročina in – sploh na začetku okužbe – bruhanje. Bruhanje in driska po navadi trajata od 3 do 8 dni.

Bruhanje in driska lahko povzročita nevarno izgubo tekočine in elektrolitov oz. dehidracijo, ki se kaže kot povečana žeja, suha in razpokana usta, jok z malo ali nič solzami, upadle oči ter bleda in hladna koža. Otrok lula manj kot običajno, urin je temnejše barve in ima lahko neprijeten vonj. Otrok je sprva razdražljiv, kasneje se pojavijo apatičnost, zaspanost in zmedenost. 

Specifičnega zdravljenja ni, najpomembnejše je nadomeščanje izgubljene tekočineelektrolitov in glukoze ter ob tem jemanje še učinkovitih izdelkov z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami

Manjši kot je otrok, večjo nevarnost pomeni dehidracija – eden od 70 otrok bo potreboval infuzijo v bolnišnici. Če otrok ne pije vode, mu ponudite razredčen sok, še bolje je, da pije oralne rehidracijske raztopine. 

Tekočino ponujajte v rednih intervalih, v manjših količinah. Če otrok bruha, počakajte 20 do 30 minut in nato nadaljujte s ponujanjem tekočine. Z dojenjem pri dojenih otrocih nadaljujte. 

Rehidracija je najpomembnejši ukrep ob pojavu driske!

Obisk zdravnika je vedno potreben pri dojenčkih do tretjega meseca starosti, hujši osnovni bolezni, neustavljivem bruhanju in pogostem odvajanju večjih količin blata (več kot 8-krat na dan).

Za preprečitev širjenja virusa je najpomembnejša dobra higiena. Virus se nahaja v blatu okuženega otroka in se lahko hitro prenese na preostale otroke in odrasle prek okuženih rok, igrač, površin, hrane in vode.

Za okužbo so najbolj dovzetni majhni otroci. Prva okužba po navadi povzroči najhujše simptome, potem pa je vsaka naslednja okužba milejša. Otrok je kužen ves čas trajanja simptomov in še tri dni po koncu simptomov, zato mora ostati doma, da ne okuži drugih otrok v vrtcu ali šoli. Okužbe lahko omilimo tudi s cepljenjem. 

Ob pojavu driske se priporoča jemanje dokazano učinkovitih izdelkov z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami, ki zmanjšujejo trajanje in intenzivnost driske.

Okužba z rotavirusom poruši že tako krhko ravnovesje otroških prebavil. Pogosta driska odstrani poleg virusa tudi črevesno mikrofloro, ki je do drugega leta starosti še v fazi razvoja.

Otroška mikroflora tako po preboleli okužbi potrebuje še več časa kot odrasla, da si opomore. Obnovo črevesne mikroflore lahko pospešite s čimprejšnjo uvedbo dokazano učinkovitih izdelkov z dobrimi mlečnokislinksimi bakterijami kot sta na primer Lactobacillus rhamnosus GG in Saccharomyces boulardii

Viri:

  1. Raming R. J. Virol. Oct. 2004;78(19): 10213–10220
  2. Soriano-Gabarro M et al. Pediatr infect Dis J 2006;25(1):Suppl S7-S11
  3. Parashar et al. Emerg Infect Dis 2003;9(5):565–572

Izberite preverjeno kakovost

ugodnosti brezplačno

Kako do brezplačnega izdelka WAYA®?

Na škatlici poišči srebrno nalepko, jo podrgni in vpiši kodo na spletni strani www.medisplus.si. Vsaka škatlica prinaša 2 metuljčka.
Ko ujameš 10 metuljčkov, te čaka brezplačen izdelek.

Vnesi kodo
back to top