Poletje je najlepši letni čas – tudi za bakterije

Nadja Ott, mag. farm.
Tudi vaš dojenček bo kmalu okusil svoj prvi sladoled, ob čemer bodo gotovo nastale fotografije z zamazanim obrazkom in nato jokom, ko mu boste kornet vzeli iz rok, saj mu še niste pripravljeni dati cele kepice.

Skrbno mu boste popihali prvi čevapčič, da se ne bo opekel, ko ga bo mrcvaril v rokah in ustih. Zakopal bo prvič svoje noge v mivko v peskovniku in jo seveda obvezno nesel tudi v usta.

Pa da ne pozabimo, da bo ponovno deležen poljubov sorodnikov med občudovanjem, kako je že zrasel, in babičinih sosed, pred katerimi se bo pohvalila z njim. Verjetno boste poleti kak dan namenili tudi družinskemu kopanju v bazenu, kjer bo na vaših ustih najpogostejši stavek, naj vendar ne pije bazenske vode.

Visoke temperature poleti omogočajo hitrejše razmnoževanje mikroorganizmov, ki nas obkrožajo vsepovsod, tudi v nas so. Nekateri so celo dobri, zaželeni, npr. – dobre bakterije.

Žal je veliko škodljivih in tako se poleti v zgoraj naštetih stvareh veselo razmnožujejo tudi bakterije, ki povzročajo drisko. Pri malčkih gre praktično vse iz rok v usta … in naprej po prebavilih. Zato so v toplih mesecih driske pogostejše.

Pri otrocih, mlajših od enega leta, je potek driske bistveno hujši kot pri odraslih. Seveda svojemu otroku kljub temu ne boste odrekli vsega naštetega, priporočamo pa večjo pazljivost.

Pravila, ki se jih je dobro držati, da zmanjšamo možnost pojava infekcijske driske pri otroku:

  • Pogosto in temeljito umivanje rok. (Kot rečeno, pri malčkih gre vse iz rok v usta.)
  • Temeljito umivanje živil, ki se ne kuhajo. (Poleti je na voljo veliko več sadja, marsikaterega izmed njih bo vaš otrok okusil prvič. Naj mu ne ostane v slabem spominu.)
  • Temeljita termična obdelava živil, ki se kuhajo oz. pečejo. (Naj zadiši po dobro prepečenih čevapčičih.)
  • Pitje neoporečne vode. (Vsekakor velja večkrat ponoviti stavek, naj vendar ne pije vode v bazenu.) 

Izberite preverjeno kakovost

ugodnosti brezplačno

Kako do brezplačnega izdelka WAYA®?

Na škatlici poišči srebrno nalepko, jo podrgni in vpiši kodo na spletni strani www.medisplus.si. Vsaka škatlica prinaša 2 metuljčka.
Ko ujameš 10 metuljčkov, te čaka brezplačen izdelek.

Vnesi kodo
back to top