Otroci in vitamin D

Nadja Ott, mag. farm.
Večina zdravih, donošenih dojenčkov prejme iz materinega mleka ali nadomestnega mleka vsa hranila, ki jih potrebuje. Združenje pediatrov pa je v raziskavah ugotovilo, da je tveganje za pomanjkanje vitamina D pri dojenčkih in otrocih povečano, zlasti je pomanjkanje najbolj problematično za otroke do 3. leta starosti. Dojenčkom in otrokom se zato svetuje dodajanje vitamina D3 v prehrano.

Vitamin D3 ali »sončni vitamin« naravno nastaja v koži pod vplivom UVB žarkov (sonce pomaga pri pretvorbi vitamina D v tako obliko, ki je aktivna in lahko sodeluje pri absorpciji kalcija). Toda mnogi dojenčki niso veliko na soncu, saj je pozimi premrzlo, poleti pa velikokrat prevroče. Drugi razlog za pomanjkanje vitamina je premajhen vnos s prehrano.

Vitamin D je v maščobi topen vitamin in je od rojstva dalje zelo pomemben vitamin v telesu. Potreben je za normalno rast in razvoj kosti ter ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Najpomembnejša funkcija vitamina D je vzdrževanje pravilne koncentracije kalcija in fosforja v krvi. S tem se povečuje njuna absorpcija v črevesju, zagotavlja mineralizacija kosti ter rast in razvoj kostnega tkiva.

Pomanjkanje vitamina D

Pomanjkanje vitamina D pri dojenčkih in majhnih otrocih lahko povzroči tudi rahitis. To je bolezen okostja, za katero je značilno zmehčanje kostnega tkiva, kosti postanejo veliko bolj občutljive, rade se upognejo in lomijo.

Drugi simptomi bolezni so zmanjšana moč mišic in zmanjšani mišični tonus. Otroci so lahko zaradi pomanjkanja vitamina D tudi bolj utrujeni, kar je lahko posledica oslabljenega imunskega sistema in povečane občutljivosti za okužbe. 

Za zdravo rast in razvoj kosti pri dojenčkih se od konca prvega tedna življenja do 1. leta starosti priporoča dnevno dodajanje vitamina D3 v prehrano (400 I. E, 10 μg). Odmerek vitamina D je enak za dojenčke, ki so dojeni, in dojenčke, ki se hranijo z nadomestnim mlekom.

Starši lahko še dodatno poskrbimo, da otrok pridobi čim več vitamina D. Preživite veliko časa na prostem in izkoristite blage sončne žarke!

Izberite preverjeno kakovost

ugodnosti brezplačno

Kako do brezplačnega izdelka WAYA®?

Na škatlici poišči srebrno nalepko, jo podrgni in vpiši kodo na spletni strani www.medisplus.si. Vsaka škatlica prinaša 2 metuljčka.
Ko ujameš 10 metuljčkov, te čaka brezplačen izdelek.

Vnesi kodo
back to top