Ohranite zdravje družine in uživajte

Nadja Ott, mag. farm.
Pomladi in poleti ljudje veliko več hodimo na izlete, jemo zunaj ter potujemo in se gibamo v naravi. Hkrati si vsi želimo, da bi bili polni energije in zdravi. Načrte nam lahko prekriža vročina, spremenjena prehrana ali le vožnja do morja.
Prebavne težave in driska v družini poleti

Prebavne težave

Za pomlad in poletje je značilno povečano razmnoževanje bakterij, tako v hrani in v vodi. Tako se lahko brezskrben piknik v naravi ali potovanje obrne tudi v neprijetne prebavne težave.

Ob takšnih težavah je izjemno pomembno pitje zadostnih količin tekočin, priporočljive so rehidracijske tekočine, pogosto pa ljudje jemljejo tudi izdelke z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami, kot so npr. izdelki WAYA Biotic. 

Prebavne težave na potovanjih

Potovanja večkrat spremlja sprememba prehrane; velikokrat okužena živila vodijo v drisko in slabosti. Priporočljivo je, da že nekaj dni pred potovanjem lahko poskrbimo za vnos dobrih mlečnokislinskih bakterij.

Na potovanju se izogibajmo surovim živilom in pitju vode iz vodovoda, saj pomenita večjo možnost za okužbo. Kljub temu nas v prvih dveh tednih potovanja lahko doleti driska, ki jo je težko ublažiti. Pomembno je, da telesu zagotovimo dovolj tekočine in elektrolitov, ki jih je naš organizem izgubil.

Rehidracija je najpomembnejši ukrep ob pojavu driske!

Slabost med vožnjo

Predvsem otroci so podvrženi slabosti v avtu, zlasti če gre za daljšo, razgibano pot. Umirjena vožnja in postanki prispevajo k boljšemu počutju, saj se lahko nadihamo svežega zraka in odpočijemo v senci.

Če je otroku zelo slabo, z bruhanjem izgubi veliko tekočine in elektrolitov, kar povzroči dehidracijo. To ga izčrpa in običajno še nekaj časa nima apetita. 

Potovalna lekarna naj zato vsebuje tudi rehidracijsko raztopino, ki pomaga pri težavah, povezanih z dehidracijo. Če je slabost res huda, lahko uporabite tablete proti potovalni slabosti (ki pa pogosto povzročajo zaspanost). Pri zdravilih vedno dosledno upoštevajte navodila za uporabo ter predpisane starostne omejitve.

Dehidracija zaradi športnih aktivnosti na prostem

V poletnih mesecih se veliko gibamo na prostem, otroci hodijo na tabore, kjer so vključeni v mnoge športne aktivnosti, prav tako veliko treningov poteka v naravi. Seveda je to več kot dobrodošlo za naše zdravje in dobro počutje, vendar moramo biti pozorni na izgube tekočine. 

Naše telo se pred toploto ščiti s hlajenjem – potenjem. Tako izgubljamo tekočino, ki jo moramo nujno nadomestiti, saj sicer dehidriramo. 

Simptomi dehidracije se lahko kažejo z omotico, vrtoglavico, hudo žejo, opazimo pa jih šele, ko je dehidracija že napredovala. Strokovnjaki poleti odsvetujejo aktivnosti na prostem v času največje vročine (od 11. do 16. ure), poskrbeti pa moramo tudi za ustrezno zaščito s kremo z visokim zaščitnim UV faktorjem, uporabo pokrival in dolgih, lahnih oblačil.

Za dehidracijo so še posebej dovzetni dojenčki, otroci in starejši, zato pri njih hitreje svetujemo pitje rehidracijskih raztopin, ki vsebujejo tudi elektrolite. Predvsem v poletnih mesecih, ko so zunanje temperature zelo visoke, pa bo telo potrebovalo več tekočine.

back to top