Napihnjenost

Napetost v trebuhu, spuščanje vetrov, lažje bolečine in spahovanje so simptomi napihnjenosti. Z njimi vam telo sporoča, da je polno plinov zaradi neprimernega življenjskega sloga. Ne glede na to, ali je pri vas napihnjenost občasna ali kronična težava, je dobro poznati vzroke in načine preprečevanja, saj si s tem lahko izjemno izboljšate počutje.
napihnjenost in driska

Kaj je napihnjenost?

Napihnjenost je ena izmed najbolj pogostih prebavnih težav, ki se lahko pojavi pri moških in ženskah vseh starosti. Najpogosteje najprej opazimo nekoliko napihnjen trebuh, ki ga spremljajo plini in bolečine. Morda lahko čutite tudi nelagodje in napolnjenost, pri nekaterih pa se pojavijo tudi krči. Razlog za vse te neprijetne občutke je zadrževanje plinov v prebavilih, lahko pa jih povzročajo tudi druge bolezenske težave in motnje.

Napihnjenost se lahko pojavi samostojno, včasih pa jo spremljajo tudi druge težave, kot so driska, sindrom razdražljivega črevesja ali funkcionalna dispepsija.

Občutek napihnjenosti se lahko spreminja od izjemno močnega do šibkega in je eden izmed najbolj motečih pojavov, ki močno vpliva na življenje posameznika. Kljub pogostosti pojava ta še vedno ni popolnoma raziskan, njegovi vzroki pa so zapleteni in raznoliki.

Napihnjenost se lahko pojavi samostojno, včasih pa jo spremljajo tudi druge težave, kot so driska, sindrom razdražljivega črevesja ali funkcionalna dispepsija.

Vzroki napihnjenosti – kako prepoznati svojega

Največkrat se napihnjenost pojavi takoj po obroku ali nekoliko kasneje. Teh dveh vrst napihnjenosti ne smemo zamenjevati, saj so vzroki zanju popolnoma različni. Če napihnjenost občutite takoj po zaužitju hrane, gre najverjetneje za motnjo v želodcu, če se pojavi kasneje, pa je motnja v črevesju.

Povečano zadrževanje plinov v prebavilih je možno iz več razlogov:

  • povečan vnos plinov z goltanjem hrane ali uživanjem gaziranih pijač
  • povečana proizvodnja plinov v prebavilih zaradi bakterij v črevesju
  • hormonske spremembe pri ženskah v času pred menstruacijo in med njo
  • povečana telesna teža
  • uživanje hrane, proti kateri ste intolerantni ali alergični

Povprečen človek normalno spusti vetrove do 20-krat na dan.

Kako preprečiti napihnjenost

Napihnjenost lahko z nekaj spremembami v svojem življenju zmanjšate ali celo popolnoma preprečite. Najpomembnejše pri vsem je, da poslušate svoje telo in poskusite ugotoviti, kaj mu odgovarja in kaj ne. Pri tem sledite naslednjim korakom:

  • HRANA: Jejte počasi in jo dobro prežvečite ter zmanjšajte velikost obrokov. Preverite, ali ste proti kakšni hrani intolerantni ali alergični in se izogibajte hrani, ki napenja (stročnice, kapusnice in križnice). Izogibajte se tudi sladkorju in zmanjšajte vnos soli.
  • ZAUŽITJE ZRAKA: Poskusite počasneje piti in jesti, izogibajte se gaziranim pijačam, ne uporabljajte slamic ter zmanjšajte stres v življenju.
  • TELOVADBA:Redna telovadba izboljša prebavo in poveča sproščanje plinov.
  • KORISTNE BAKTERIJE: Uravnotežijo mikrofloro v prebavilih in izboljšajo prebavo.
back to top