Na pot s potovalno lekarno

Slavka Brajović Hajdenkumer
Ste že pripravili vsebino potovalne lekarne? Ne? Potem to storite. Naj vam prehlad, vneta ušesa, potovalna driska, ureznine in druge nevšečnosti ne pokvarijo dolgo pričakovanih počitnic. Če že, pa je dobro predvsem v krajih, ki jih ne poznamo, imeti v osebni prtljagi prvo pomoč, ki nam lahko olajša prenekatero prehodno bolečino in pomaga oskrbeti manjše poškodbe.

1. Najprej predpisana zdravila

Zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik in jih stalno jemljemo, ter potrebni medicinski pripomočki za kronične bolnike, sodijo v osebno prtljago pred vsemi drugimi nujnimi potovalnimi potrebščinami.

Zdravila je treba, če ni določeno drugače, hraniti pri temperaturi, nižji od 25 stopinj Celzija, ter jih zaščititi pred svetlobo in vlago. Kos prtljage, v katero ste shranili potovalno lekarno, imejte vedno pri roki. Pri roki pa imejte tudi potrdilo zdravnika, če državne meje prehajate z iglami, brizgami in drugimi nujnimi medicinskimi pripomočki.

2. Zdravstveno zavarovanje

Poškodba ali bolezen, oboje lahko v tujini drago stane. Posebej če nimate veljavne kartice zdravstvenega zavarovanja ali urejenega zdravstvenega zavarovanja za tujino, če se tja odpravljate. Prav zato je dobro misliti na zavarovanje že pred odhodom od doma in se na pot odpraviti čim bolje pripravljeni.

3. Vročina, slabost in potovalna driska

Na počitnicah si vsekakor ne želite vročine in bolečin, zato imejte s seboj vedno toplomer in sredstvo za zniževanje telesne temperature ter lajšanje bolečine.

Mnogim vožnja z avtom, avtobusom ali plovili povzroča slabost, zato naj prva pomoč vsebuje tudi zdravila proti slabosti. Ker dopustnikom pogosto nemalo težav povzročajo prebavne motnje, kot so potovalna driska, zaprtje in napenjanje, naj izdelek z mlečnokislinskimi bakterijami, ki ustvarjajo zdravo ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami v črevesni mikroflori in posledično krepijo imunski sistem, črevesno sluznico, razgradnjo hrane in pridobivanje hranil, vedno najdejo svoje mesto v potovalni lekarni.

Urejena prebava, posebej na poti, je vredna zlata, saj si dopusta najbrž ne želite preživeti na stranišču sanjske počitniške destinacije. V primeru zastrupitve s hrano in posledične slabosti ter bruhanja boste zelo hvaležni za rehidracijske soli, ki vam povrnejo moči po izrazitejši slabosti, izgubi apetita, driski in bruhanju.

​​​​​​Za urejeno prebavo na počitnicah lahko poskrbijo tudi pravi izdelki z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami.

4. Žulji in ranice

Kakšne nevšečnosti in koliko bolečine lahko povzroči en sam majhen žulj, verjetno ni treba posebej izpostavljati. Zato so obliži za žulje nujna oprema.

Nič manj pa tudi razkužilo, sterilna gaza in povoj, s katerimi boste oskrbeli odrgnine in druge poškodbe kože. Ker smo na dopustu navadno aktivnejši kot sicer, vam bo ob zvinih in nategih mišic še kako odleglo, če boste imeli na razpolago kremo, ki lokalno olajša bolečino in utrujenost nog.

5. Zaščita pred soncem in žuželkami

Izpostavljanje soncu je koži in zdravju nevarno, zato se mu v najbolj obremenjenih urah dneva izogibajte. Če to ni mogoče, oblecite oblačila, ki zakrivajo večji del kože, izpostavljene predele pa zaščitite s kremo za sončenje, ki naj poleti ne manjka v potovalni lekarni.

Ne pozabite na pokrivalo in kakovostna sončna očala. Za zaščito pred piki komarjev, klopov in ostalega mrčesa pa naj v potovalni lekarni ne manjkajo niti repelenti.

Želimo vam vesele, varne in zdrave počitnice!

Izberite preverjeno kakovost

ugodnosti brezplačno

Kako do brezplačnega izdelka WAYA®?

Na škatlici poišči srebrno nalepko, jo podrgni in vpiši kodo na spletni strani www.medisplus.si. Vsaka škatlica prinaša 2 metuljčka.
Ko ujameš 10 metuljčkov, te čaka brezplačen izdelek.

Vnesi kodo
back to top