Kako izbrati pravi probiotik?

Tina Kamhi Trop, dr. med., pediater gastroenterolog
Današnji trendi narekujejo zdrav življenjski slog. In skoraj na vsakem koraku nam ponujajo kak izdelek, ki nam bo pomagal pri doseganju ali vzdrževanju zdravja. Med drugim je na voljo cel kup različnih probiotičnih izdelkov.
Kateri probiotik izbrati?

Probiotiki so dodani jedem, na primer jogurtom oziroma jogurtovim napitkom, ali pa nam jih kot prehranski dodatek v obliki tablet in kapsul ponujajo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Vse z obljubo, da bomo bolj ali hitreje zdravi.

Vsebujejo različne probiotične kulture ali mešanice več bakterijskih kultur. A kako naj se odločimo, kateri probiotični izdelek je pravi za nas? Ali so vsi probiotiki primerni za vsakogar oziroma za vse vrste prebavnih težav?

Pri izbiri probiotika se je treba najprej zavedati, da ni vsaka bakterija probiotik. Jogurt, na primer, nastane s fermentacijo mleka s pomočjo mlečnokislinskih bakterij, a ni vsaka mlečnokislinska bakterijska kultura tudi probiotik.

Na kaj je treba biti pozoren pri izbiri probiotika?

Kdaj za neko bakterijo lahko trdimo, da ima probiotične lastnosti, obstajajo zelo stroga in natančno določena pravila. Probiotiki so opredeljeni kot specifični živi mikroorganizmi, ki lahko, kadar jih zaužijemo v zadostni količini, pozitivno vplivajo na naše zdravje. Opredeljeni morajo biti z natančno oznako, ki odraža specifično vrsto in sev bakterije znotraj mikrobiološkega sistema. Zagotovljena mora biti varnost, kar ureja stroga regulativa glede preverjanja in rednega spremljanja varnosti za posamezen izdelek.

Da je izdelek učinkovit, morajo bakterije preživeti v črevesju in zagotovljeno mora biti, da preživijo v zadostni koncentraciji do konca roka trajanja izdelka. Za vsak izdelek s probiotiki morajo biti z ustrezno izvedenimi znanstvenimi študijami potrjeni njegovi pozitivni učinki na zdravje oziroma preventivni in zdravstveni učinki na določene bolezni.

​​​​​​Najbolj raziskan probiotičen sev je Lactobacillus rhamnosus GG.

S številnimi kliničnimi preskušanji so ugotavljali, kakšne pozitivne učinke na zdravje ima določena probiotična bakterija. Med vsemi probiotiki  je zagotovo najbolj raziskan probiotični sev Lactobacillus rhamnosus GG. Ugotovili so, da je dokazano učinkovit pri akutnih driskah (pri otrocih skrajša trajanje akutne driske za en dan) in pri preprečevanju prebavnih težav ob jemanju antibiotikov. Visoko stopnjo priporočil strokovnjakov pri zdravljenju akutne driske pri otrocih in pri preprečevanju z antibiotičnim zdravljenjem povezane driske ima poleg Lactobacillus rhamnosus GG tudi gliva Saccharomyces boulardii.

Za probiotični sev Lactobacillus rhamnosus GG velja visoka stopnja priporočil tudi za zdravljenje in preprečevanje atopijskega dermatitisa v povezavi z alergijo na kravje mleko, kar velja tudi za Bifidobacterium lactis. Obstajajo še probiotiki, za katere so dokazali, da imajo lahko pozitivne učinke pri:

  • izboljšanju imunskega sistema,
  • vzdrževalnem zdravljenju ulceroznega kolitisa,
  • sindromu razdražljivega črevesa in številnih drugih stanjih.

Preden se torej odločite, kateri probiotik boste izbrali, je dobro vedeti, kakšne učinke na zdravje od njega pričakujete, in poskrbite, da boste izbrali takega, ki je dokazano učinkovit za vaše težave in takega, ki ga boste lahko zaužili v zadostni količini, da bo učinkoval.

Če ste v dvomih, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, ki vam bosta znala svetovati.

back to top