Krči pri dojenčkih

Tena Niseteo, dipl. inž. preh. tehn., nutricionistka/specialistka za klinično prehrano in presnovo, Klinika za otroške bolezni, Zagreb
Bolečine v trebuhu, pogosto imenovane krči, se pojavljajo v kateri koli starosti. Najpogosteje gre za funkcionalne trebušne motnje, ki so opredeljene kot motnje, ki niso povezane z drugimi zdravstvenimi težavami. Diagnoza funkcionalne trebušne motnje je postavljena na podlagi rimskih (IV) kriterijev; ko gre za dojenčke, so te težave najpogosteje kolike, pri starejših otrocih pa so to zaprtje, sindrom razdražljivega črevesja in funkcionalne bolečine v trebuhu.
Krči, kolike pri dojenčku: Kako ublažiti bolečino

Kolike pri dojenčkih – Kaj so to?

Kolike pri dojenčkih, bolj znane kot krči, se pojavijo v najzgodnejši starosti in običajno trajajo od 3 do 4 mesece. Glavni simptomi so neutolažljiv jok, nemirnost in razdražljivost, najintenzivnejše obdobje pa je v starosti od 4 do 6 tednov. Čeprav se ne zdi tako, so ti dojenčki zdravi in lepo napredujejo.

Na žalost razlog za nastanek te motnje še vedno ni povsem znan. Vendar obstajajo različne teorije, od katerih nekatere navajajo, da je razlog nezrelost nevrološkega in prebavnega sistema ter spremenjena mikrobiota. S psihosocialnega vidika so krči pri dojenčkih povezani z občutkom tesnobe pri mami, neprimernim zbliževanjem matere in dojenčka ter otrokovim temperamentom.

Kako dojenčku ublažiti bolečine, ki jih povzročajo kolike?

Neutolažljiv jok otroka zelo pogosto povzroči hud občutek tesnobe, stres in padec razpoloženja pri starših, ki se potem zelo pogosto zatečejo k pomoči pediatra, pa tudi k alternativnim rešitvam. Eden najpogostejših pristopov je uporaba probiotičnih kultur, za katere se je izkazalo, da imajo lahko pozitiven vpliv, zlasti kadar gre za trajanje joka.

Da bi ublažili nelagodje, se je veliko raziskav osredotočilo na prehrano in prehranske dodatke. Pri izključno dojenih otrocih je vsekakor priporočljivo nadaljevati dojenje, vendar pa izločilna dieta pri materah na splošno ni priporočljiva. Po drugi strani imajo lahko dojenčki, hranjeni z mlečno formulo, čeprav za zdaj še ni dovolj znanstvenih dokazov, blažje simptome, če se pri tem uporabljajo formule, ki vsebujejo delno hidrolizirane beljakovine, nekoliko nižje količine laktoze ali pa vsebujejo izbrane probiotične seve.

Ob pojavu krčkov dieta izločilna dieta pri materah na splošni ni priporočljiva.

Dobre mlečnokislinske bakterije delujejo v prebavilih na več ravneh. Njihovo glavno delovanje je preprečevanje naselitve škodljivih bakterij v črevesju, spodbujanje prebave in absorpcije nekaterih hranil ter proizvodnja kratkoverižnih maščobnih kislin in vitamina K. Poleg tega dobre mlečnokislinske bakterije pozitivno vplivajo na prepustnost črevesnega epitela in na delovanje imunskega sistema.

Krči pri otrocih

Prav zaradi tega se dobre mlečnokislinske bakterije pogosto uporabljajo kot prehranski dodatek pri otrocih s funkcionalnimi prebavnimi motnjami. Otroci, ki trpijo zaradi zaprtja, sindroma razdražljivega črevesja ali bolečin v trebuhu, se najpogosteje zdravijo z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami, obstajajo pa študije, ki so pokazale pomemben pozitiven učinek jemanja predvsem probiotičnih sevov Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) in Lactobacillus reuteri, pa tudi nekaterih bifidobakterij, ki zmanjšujejo simptome naštetih težav.

Ker gre za prebavne motnje, se poleg dobrih mlečnokislinskih bakterij, katerih delovanje vse bolj preučujemo, zelo pogosto preučuje tudi prehranske spremembe, ki bi lahko imele dober izid pri zmanjšanju simptomov funkcionalnih prebavnih motenj.

Otroci, ki trpijo zaradi zaprtja, sindroma razdražljivega črevesja ali bolečin v trebuhu, se najpogosteje zdravijo s probiotiki.

Prehrana pri krčih zaradi zaprtja

Kot podpora pri zdravljenju z zdravili je najpogostejša prehrana, ki jo priporočamo pri zaprtju, tista, ki je bogata s prehranskimi vlakninami, ki jih vsebujejo zelenjava in sadje, polnozrnata žita in njihovi izdelki ter fermentirani mlečni izdelki. Hkrati je priporočljivo, da se čim bolj izogibate industrijski oz. predelani hrani.

Ena najučinkovitejših vrst prehrane, ki jo najpogosteje priporočamo tudi pri sindromu razdražljivega črevesja in včasih tudi funkcionalnih bolečinah v trebuhu, je t. i. dieta Low-FODMAP. To je dieta, ki izloči vse fermentirane ogljikove hidrate oz. živila, ki jih vsebujejo, cilj diete pa je doseči zmanjšano delovanje črevesne mikrobiote, ki s presnovo oligo-, di- in monosaharidov ter poliolov ustvarja pline in presnovke, ki povzročajo težave, kot so napihnjenost, spremembe konsistence blata, krči in bolečine.

Funkcionalne prebavne motnje pri dojenčkih in otrocih niso zdravstveni problem, vendar znatno vplivajo na kakovost življenja, zato je zelo pomembno, da se osredotočimo na njihovo zdravljenje, tj. na skrajševanje trajanja simptomov na vse možne načine, ki jih ponujajo sodobna medicina, prehrana in farmakologija.

back to top