Kaj pove blato o vašem zdravju?

Kdaj ste nazadnje pogledali v straniščno školjko po opravljanju velike potrebe, preden ste potegnili vodo? Predlagamo, da to naredite ob naslednji priložnosti!
Kaj pove blato o vašem zdravju?

Barva in tekstura blata vam namreč lahko veliko povesta o vašem zdravstvenem stanju, zato velja premagati naučen odpor do popolnoma naravnega in pomembnega izločka vašega telesa ter si ga podrobno ogledati, preden ga nepovratno odplaknete v kanalizacijo.

Od obroka do stranišča 

Za predelavo hrane od zaužitja do njenega izločanja z blatom telo potrebuje od 24 do 36 ur. Dlje ko je hrana v črevesju, več strupenih snovi lahko ustvari, kar negativno vpliva na črevesno floro, s tem pa na telo in počutje.

Blato ljudje izločamo najmanj enkrat na dan, idealno bi bilo dvakrat. Povprečno na dan izločimo 100–200 gramov blata, ob veliki količini zaužitega sadja in zelenjave pa lahko količina naraste tudi na 500 g na dan.

Voda in odpadni material

Kar tri četrtine blata sestavlja voda, zato je blato dovolj mehko, da lahko iz telesa odvede ostanke vaše presnove. Preostalo četrtino blata, ki je sestavljena iz trdnih sestavin, pa lahko razdelimo na tri dele:

  1. Prvi del so bakterije, ki so kot črevesna flora opravile svojo nalogo in se z blatom izločijo.
  2. Drugi del so rastlinska vlakna (vlaknine), ki se ne prebavijo.
  3. Tretji del trdnih sestavin blata pa je sestavljen iz snovi, ki se jih hoče telo znebiti, ker jih ne potrebuje,kot so barvila, ostanki zdravil in holesterol

Dlje ko je hrana v črevesju, več strupenih snovi ustvari, kar negativno vpliva na črevesno floro.

Barva blata

Rjava do rumenorjava

Naravna barva zdravega človeškega blata je rjava do rumenorjava. Blato ima značilen vonj, ni lepljivo, ne vsebuje sledi neprebavljene hrane in se zlahka odplakne.

Blato je lahko tudi svetlorjave do rumene barve, kar je lahko posledica nenevarne motnje, imenovane Gilbertov sindrom, pri katerem encim za razgradnjo krvnega barvila slabše deluje. Na tako barvo blata pa lahko vplivajo tudi težave s črevesnimi bakterijami.

Svetlorjava do siva barva

Takšna barva blata sporoča, da je povezava med jetri in črevesjem ovirana, zato krvno barvilo hemoglobin ne more pristati v blatu.

Črna ali rdeča barva

Blato črne ali rdeče barve je običajno posledica zaužite hrane temne barve, kot so rdeča pesa, borovnice ali sipino črnilo.

Obisk pri zdravniku svetujemo ob vsakem sivem odtenku blata in pri črnem ali rdečem blatu, če ta ni posledica obarvane hrane, ki ste jo pojedli, in če v njem opazite svežo kri.

Klobasa z razpokami ali gladko površino

Normalno zdravo blatonaj bi zlahka izločili in naj bi bilo po Bristol-Meyersovi lestvici blata v obliki klobase z razpokami na površini ali z gladko površino. Pri ljudeh, ki težko izločajo blato ali so zaprti, določa omenjena lestvica dva tipa blata: 

  1. trde, zasušene, med sabo ločene bobke, podobne oreščkom,
  2. blato v obliki klobase grudaste strukture.

Druga skrajnost pa so trije tipi blata, ki kažejo na motnje, povezane s prehitrim izločanjem:

  1. blato v mehkih kepicah z jasnimi robovi,
  2. blato v puhastih kašastih koščkih z raztrganimi robovi,
  3. driska, ki je popolnoma tekoče blato. 

Tudi pomanjkljivosti v prehrani so vidne v blatu

  • Mastno blato, ki se težje izplakne, kaže na slabše delovanje jeter. Priporoča se, da zaužijete več križnic (npr. brokoli, cvetača …), vašim jetrom bo dobro delo tudi laneno olje, orehi, lešniki, jajca, sončnična in bučna semena.
  • Lepljivo blato ima preveč sluzi in kaže na pomanjkanje vlaknin. Pomagalo bo dodajanje vlaknin v vašo prehrano.  
  • Neprijeten vonj blata je znak slabe prebave in zastajanja blata v debelem črevesju. Da se znebite te nadloge, uživajte več zelenjave.
  • Svetlo blato nam sporoča pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin. Naj se na vašem krožniku pogosteje znajdejo ribe, avokado ter bučna in lanena semena.
  • Mehko, tekoče in »neizoblikovano« blato, ki še ni driska, opozarja na izčrpano vranico. Izogibajte se surovi zelenjavi, pogosteje pa posezite po čebulnicah, ingverju, cimetu, koromaču, muškatnemu oreščku, rižu, ovsu in piri. Priporoča se tudi pitje zeliščnih čajev, uživanje jogurtov in jemanje preizkušenih koristnih mlečnokislinskih bakterij.
  • Tenko in natrgano blato kliče po čiščenju debelega črevesja. Zaužijte več vlaknin in temnolistnate zelenjave.

Nihče se ne počuti dobro, če je zaprt, napihnjen in ga črviči v črevesju, nihče ne mara driske … Zato poskrbite za svoje dobro počutje in urejeno prebavo!

    5 korakov do odlične prebave in zdravega blata

    Dobra prebava močno vpliva na kakovost življenja posameznika. Nihče se ne počuti dobro, če je zaprt, napihnjen in ga črviči v črevesju, nihče ne mara driske … Zato poskrbite za svoje dobro počutje in zdravo iztrebljanje z upoštevanjem 5 nasvetov za odlično prebavo:

    1. Prehranjujte se uravnoteženo in redno. Uživajte hrano z visoko vsebnostjo vlaknin. Ne posegajte po mastni in ocvrti hrani ter izbirajte beljakovinska živila z visoko biološko vrednostjo.
    2. Pijte najmanj dva litra vode na dan.
    3. Vključite v svojo prehrano izdelke s koristnimi mlečnokislinskimi bakterijami, ki se naravno nahajajo tudi v vašem črevesju.
    4. Izogibajte se slabim razvadam, kot sta pitje alkohola in kajenje.
    5. Nadzorujte stres s sproščanjem in redno telesno aktivnostjo.

    Viri:

    back to top