Adijo, prebavne težave na počitnicah!

Nina Fridrih, mag. farm.
Polnjenje baterij, počitek, odkrivanje novih krajev in preizkušanje novih stvari ... Vse to je poletni oddih, težko pričakovan pobeg od vsakodnevne rutine. Na pot pa poleg prtljage vzamemo tudi do 10 milijard mikroorganizmov, ki se nahajajo v našem črevesju in ščitijo črevesno floro, ki je prva obrambna linija pred različnimi bakterijami in virusi. Mnogokrat nam potovanje poruši rutino, ki jo imamo doma in pogosto se pojavita driska ali zaprtje.
Prebavne težave na dopustu so pogostejše. Izognite se jim!

Kako poskrbeti za zdravo prebavo na dopustu?

1. Hidracija – pijte dovolj vode prek celega dneva

Povprečno ima človek 2,6 milijona znojnih žlez. Te žleze se aktivirajo, ko možgani določijo, da je treba telo ohladiti. Znoj se izloča iz naše kože in izgubljamo vodo ter elektrolite (»soli«, npr. natrij, klorid, kalij).

Dolgotrajna izpostavljenost toploti, nizka stopnja vlažnosti v kabinah letala, prekomeren vnos alkohola in zastrupitev s hrano – vse to lahko povzroči dehidracijo. V krajih, kjer ne moremo zaupati v neoporečno pitno vodo, uživajmo ustekleničeno vodo. Če vodo za pitje prekuhavamo, naj vre vsaj eno minuto.

2. Upoštevajmo pravilo: »Skuhaj, speci, olupi ali pusti!«

Tveganje za potovalno drisko bomo bistveno zmanjšali z uživanjem sveže pripravljene, dobro termično obdelane hrane ter olupljenega sadja in zelenjave.

3. Higiena rok

Izjemno pomembno je pogosto umivanje rok z milom. Kadar čista voda ni dosegljiva, uporabimo dezinfekcijska sredstva ali robčke.

4. Gibanje

Seveda si moramo na dopustu vzeti čas zase in za počitek, a vendar naše telo potrebuje tudi gibanje. Z malo iznajdljivosti lahko na zabaven način naredimo telesu veliko uslugo:

  • oglejmo si novo mesto peš ali s kolesom,
  • prebudimo svoje telo in um z jogo na plaži ob zvoku valov in petju ptic,
  • rekreirajmo se v vodi. Plavanje prinaša poleg zdrave vadbe za krepitev mišic še veliko ugodnih učinkov za um, ker se zaradi posebnih gibov in tehnike dihanja umirimo.

5. Zaprtje?

Sprememba vsakodnevnih aktivnosti in prehrane poruši ravnovesje v telesu in prav nič nenavadnega ni, da se na dopustu pojavi zaprtje. Poskrbeti moramo za zadosten vnos tekočine v telo, priporočljiva je tudi voda z dodanim magnezijem, ki deluje blago odvajalno.

6. Driska? 

Najpomembnejše je nadomeščanje izgubljene tekočine, da se prepreči dehidracija. V ta namen je dobro v potovalni lekarni imeti oralno rehidracijsko sol. Lahko pa si pripravite tekočino za rehidracijo sami tako, da na liter ustekleničene ali prekuhane vode vmešate štiri žličke sladkorja, polovico žličke soli in sok ene pomaranče.

​​​​​​Za urejeno prebavo na počitnicah lahko poskrbijo tudi pravi izdelki z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami.

7. Uživanje mlečnokislinskih bakterij

To so živi organizmi, ki pozitivno vplivajo na črevesje in pomagajo pri lajšanju prebavnih težav (napenjanje, driska, zaprtje ...). Jemanje mlečnokislinskih bakterij je priporočljivo že pred odhodom na potovanje (vsaj teden dni prej), da vzpostavimo ravnovesje v črevesni mikroflori. Najbolj raziskana mlečnokislinska bakterija je Lactobacillus rhamnosus GG, ki jo vsebujejo izdelki WAYA.

Izberite preverjeno kakovost

ugodnosti brezplačno

Kako do brezplačnega izdelka WAYA®?

Na škatlici poišči srebrno nalepko, jo podrgni in vpiši kodo na spletni strani www.medisplus.si. Vsaka škatlica prinaša 2 metuljčka.
Ko ujameš 10 metuljčkov, te čaka brezplačen izdelek.

Vnesi kodo
back to top