6 korakov do urejene prebave

Slavka Brajović Hajdenkumer
Ker je urejena prebava radost prava, se v nadaljevanju v šestih korakih sprehodimo skozi preproste ukrepe, ki nam lahko prihranijo marsikatero prebavno težavo.
Rešite se prebavnih težav, kot so driska, vetrovi, bolečine v trebuhu.

V kakšno zadrego nas spravijo glasni vetrovi in kako zelo neprijetni so driska, boleča zapeka ali stalno tiščanje na veliko potrebo, ki je na koncu ne moremo opraviti, je verjetno že vsakdo kdaj izkusil.

Tovrstne prebavne težave so najpogosteje posledica vlakninsko siromašne prehrane, preskopega vnosa tekočine, sedečega življenjskega sloga, stresa, zadrževanja velike potrebe, porušenega ravnovesja črevesne mikroflore, lahko pa tudi nekaterih bolezni.

Če vemo, da se kar 70 odstotkov celic imunskega sistema nahaja v črevesju, ni daleč ugotovitev, da je urejena prebava nujna za dobro odziven imunski sistem in posledično za zdravje celotnega organizma. Spodbudna novica je, da lahko za urejeno prebavo in dobro počutje marsikaj postorimo sami ter si s tem prihranimo prenekatero nevšečnost. Poglejmo, kako!

1. DA tekočini

Da bi bila črevesna vsebina mehkejša in bolj vlažna, je vnos ustrezne količine tekočine izjemnega pomena. Organizmu zato privoščimo vsaj dva litra tekočine dnevno, najbolj priporočljiva sta voda in nesladkan čaj, ki pa ju ne uživajmo neposredno ob jedi, saj pitje ob hranjenju prebavo upočasnjuje. In še: ker žeje neredko ne prepoznamo in jo zamenjamo za lakoto, je modro imeti stekleničko s svežo vodo vedno ob sebi. 

2. DA sadju in zelenjavi

»Kar sejemo, to žanjemo«, pravi slovenski rek. In ta zagotovo velja, ko imamo v mislih urejeno prebavo. Več vlaknin, kot jih v obliki svežega sadja in zelenjave, še posebej marelic, fig, jabolk, hrušk, svežega in kislega zelja, ohrovta in zeleno listnate zelenjave nasploh, ter semen in žit vnesemo v organizem, bolj spodbudimo prebavo.

Če bomo jedli zmerno in počasi, hrano dobro prežvečili, si za hranjenje vzeli potreben čas in v jedi še uživali, bomo prebavo, ki se začne že v ustih, pomembno pospešili.

3. DA rednemu gibanju

Sedeč življenjski slog, neredno prehranjevanje in nezdrava prehrana botrujejo mnogim zdravstvenim težavam, tudi slabi prebavi. Redno in zmerno gibanje pa spodbuja peristaltiko, pospešuje prebavo in porabo kalorij ter spodbuja dobro počutje in veselje do življenja. Zato se gibajmo!

4. DA lastnemu občutku

Prisluhnimo občutku. Kaj nam tekne in kaj ne, katera živila in kako pripravljene jedi nam obležijo v želodcu, nas napenjajo ali silijo na stranišče? Zelo preprosto – vse, kar naši prebavi ne dene dobro, ni dobro za nas.

5. DA izdelkom z mlečnokislinskimi bakterijami

Mlečnokislinske bakterije ustvarjajo zdravo ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami v črevesni mikroflori, kar krepi imunski sistem, črevesno sluznico, razgradnjo hrane in pridobivanje hranil. Hkrati pa mlečnokislinske bakterije onemogočajo rast škodljivih bakterij in tako preprečujejo prebavne težave.

Izdelki z mlečnokislinskimi bakterijami so zato priporočljiva vsebina domače in potovalne lekarne, saj se na potovanjih ob spremenjeni, lahko tudi oporečni prehrani in vodi ravnovesje črevesne mikroflore še raje poruši. Njihovo uporabo strokovnjaki priporočajo tudi ob zdravljenju z antibiotiki, ki imajo prav tako negativen vpliv na ravnovesje črevesne mikroflore, ker poleg škodljivih mikroorganizmov uničujejo tudi koristne.

6. NE zadrževanju blata

»Klic narave« terja pravočasen odziv, saj zadrževanje blata in odlaganje velike potrebe privede do neprijetne zapeke in poleni črevo. Zato se na klic narave odzovimo kmalu, ko se »najavi«. 

Izberite preverjeno kakovost

ugodnosti brezplačno

Kako do brezplačnega izdelka WAYA®?

Na škatlici poišči srebrno nalepko, jo podrgni in vpiši kodo na spletni strani www.medisplus.si. Vsaka škatlica prinaša 2 metuljčka.
Ko ujameš 10 metuljčkov, te čaka brezplačen izdelek.

Vnesi kodo
back to top