Razdraženi želodec: nelagodje in zgaga v želodcu, ki ju povzročata stres in tesnoba

Vse več ljudi se sooča s hitrim življenjskih slogom, zato ni presenetljivo, da je stres danes eden najpogostejših dejavnikov tveganja za razvoj številnih psihosomatskih želodčnih bolezni. Stres še posebej vpliva na razvoj živčnega vnetja želodčne sluznice ali gastritis, ki je pri splošni populaciji pogost prav zaradi obdobij intenzivnega psihofizičnega stresa.
Zgaga in stres

Kaj je razdraženi želodec?

Razdraženi želodec ali živčni oz. čustveni gastritis se klinično kaže z vnetjem notranje stene želodca. Želodčno sluznico poškodujejo dražilni in jedki kisli prebavni sokovi, ki lahko na steni pustijo majhne ranice in razjede, ki v redkih primerih tudi krvavijo.

Obdobja intenzivnega stresa skupaj z živčnostjo, razdražljivostjo in tesnobo lahko povzročajo čezmerno spodbujanje hipotalamusno-hipofizno-nadledvične osi, povečajo ustvarjanje želodčne kisline in zmanjšajo obrambne mehanizme v želodcu. 

Glavni simptomi razdraženega želodca:

  • zgaga v zgornjem delu trebuha zaradi povečane zakisanosti želodca
  • prebavne motnje zaradi vnetja, ki spremeni delovanje prebavil in praznjenje želodca
  • polnost trebuha in napihnjenost, ki ju čutimo takoj po jedi

Psihosomatske bolezni zaobjemajo naše misli in telo. Številne bolezni se lahko poslabšajo zaradi čustvenih težav, stresa ali psihičnih težav, hkrati pa lahko telesne bolezni poslabšajo naše mentalno zdravje.

Kaj pomaga pri razdraženem želodcu?

Sproščujoča in protistresna telovadba, kot so joga, pilates, meditacija in dolgi sprehodi, še posebej pomaga pri lajšanju mišične in živčne napetosti telesa, prispeva k boljšemu fizičnemu in psihološkemu počutju ter posledično izjemno koristi zdravju našega želodca.


Znebite se simptomov z izdelkom WAYA StopReflux

Če je simptom razdraženega želodca zgaga, si jo lahko olajšate z uporabo izdelkov na osnovi alginata, kot je WAYA StopReflux.

WAYA StopReflux vsebuje inovativno kombinacijo sestavin, ki hkrati ščitijo steno želodca, zdravijo razjede in ranice ter preprečujejo slabšanje simptomov:

  • magnezijev alginat: tvori gel, ki zaradi vgrajenega ogljikovega dioksida plava in tako ustvari čep, ki naredi fizično pregrado, ta pa prepreči refluks (dvigovanje) želodčnega soka v požiralnik
  • hialuronska kislina in hondroitin sulfat: zagotavljata zaščito sluznice in celita sluznico požiralnika

Pred uporabo se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Medicinski pripomoček WAYA StopReflux je enostaven za uporabo – samo 1 vrečka po obroku ali zvečer, preden se uležete oziroma greste spat.


Informacije na tej spletni strani so zgolj informativne in nikakor ne nadomeščajo pomoči oziroma nasveta zdravnika ali farmacevta!

Viri

  1. https://www.ezdravje.com/prebavila/zelodcne-tezave/zgaga-in-refluksna-bolezen-poziralnika/

  2. Bor S, Kalkan İH, Çelebi A, et al. Alginates: From the ocean to gastroesophageal reflux disease treatment. Turk J Gastroenterol 2019; 30(Suppl 2): S109-36.

back to top