Krči pri dojenčkih

Ko raziskujemo razloge za obisk dojenčkov pri pediatru, so v prvih treh do štirih mesecih starosti krči (kolike) v samem vrhu. Kar naenkrat–''iz ljubega miru'' dojenček začne neutolažljivo jokati in se težko pomiri, nato pa sledi tekanje do zdravnika.
Krči pri dojenčku: kako ukrepati?

Če se vaš dojenček joče dalj časa, je treba ugotoviti, ali obstajajo medicinski razlogi za tak hud jok (npr. vnetje srednjega ušesa ali zamašen nosek). Če se vam zdi, da ne gre le za krče, odpeljite otroka k pediatru.

Če pa je dojenček zdrav, ni lačen, žejen in nima mokre pleničke, gre za krče. Najbolj pomembno je, da se zavedate, da gre za razmeroma pogosto stanje, ki pa ne pusti nobenih posledic. Spodbudite sami sebe, obdržite hladno glavo in ne bodite panični ter potrpežljivo počakajte na konec strašnega obdobja v življenju, ki mu pravimo „krči“.

Med 10 in 30 % vseh dojenčkov na svetu ima kolike; to število je najbrž še večje. Približno enako pogosto se pojavi pri dojenih dojenčkih in tistih, ki so hranjeni z mlekom iz stekleničke. To zelo jasno kaže, da gre za resno stanje, čeprav pri skoraj nobenem dojenčku NE gre za določeno bolezen, pač pa za navadne krče (kolike).

Kaj krči sploh so

Trebušni krči ali kolike se navadno pojavijo v prvih nekaj tednih življenja in trajajo najpogosteje do četrtega meseca starosti. Krči se večinoma pojavijo pozno popoldne in zvečer. 

Otrok neutolažljivo joka, krči nogice proti trebuščku, ima rdeča lička, stiska pesti. Teorije za nastanek krčev so različne, možni vzroki zanje so ne popolnoma razvita prebavila pri dojenčku (ko gre za bolečino, ki se pojavi zaradi kopičenja plinov v črevesju), preobčutljivost za laktozo itd.

Preden ugotovimo, ali gre res za krče, je treba izločiti tudi druge možne vzroke za jok. Sem spadata predvsem utrujenost in lakota.

Kako lahko pomagate svojemu dojenčku, ko ima krče?

  1. Vzemite dojenčka v naročje, nežno ga zibajte ali se z njim sprehajajte po hiši.
  2. Zavijte dojenčka v odejico, da bi se počutil bolj prijetno, nato ga zibajte v vozičku ali zibelki.
  3. V kengurujčku ga lahko čvrsto privijete na svoje prsi in nosite. Dojenčki radi poslušajo utrip maminega srca, saj jih to pomirja.
  4. Nekateri dojenčki se pomirijo med vožnjo v avtu.
  5. Nežno masirajte dojenčkov trebušček, ki ste ga predhodno namazali s toplim oljem za dojenčke.
  6. Položite na dojenčkov trebušček predhodno ogreto pleničko in ga nežno masirajte. Uporabite lahko tudi termofor proti krčem za dojenčke, saj so izjemno praktični.
  7. Priporočilo pediatrov so kapljice z mlečnokislinsko bakterijo Lactobacillus rhamnosus GG, najbolje so tiste, pri katerih so dobre bakterije zaščitene z mikroenkapsulacijo.
  8. Pojte dojenčku pomirjajoče pesmice, vendar tiho in tik ob njegovem ušesu. Morda ga bo pesmica zanimala in se bo nehal jokati, da bi lahko slišal.
  9. Preverite, kakšna je vaša prehrana, če dojite. Izločite vsa živila, ki vas napihnejo (grah, fižol, zelje), zmanjšajte vnos gaziranih pijač, kave, čokolade, popra, pekoče paprike, čilija in drugih močnih začimb.
  10. V primeru, da zgornji predlogi niso delovali, lahko morda poskusite tudi sledeče: v mirni sobi s tiho in pomirjujočo glasbo se bo morda dojenček v nekaj minutah umiril sam (vendar ga samega ne puščajte predolgo).

Ob pojavu krčev se priporočajo kapljice z mlečnokislinsko bakterijo Lactobacillus rhamnosus GG.

Dragi starši, bodite še posebej potrpežljivi, pomirjeni in pogumni … Še pomežiknili ne boste in vaš mali angelček bo že sedel in se vam smehljal s prvimi zobki, obdobje krčev pa bo daleč za vami.

Viri:

  1. Guarino et al. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
  2. www.mojpedijatar.co.rs/stomacni-grcevi-kod-beba/ Asist. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog, dostop 13. 9. 2019.
  3. www.mojpedijatar.co.rs/grcevi-kod-beba-infantilne-kolike/ Dr Goran Vukomanović, dostop 13. 9. 2019.
  4. de Weerth et al. Intestinal Microbiota of Infants with Colic: Development and Specific Signatures. Pediatrics. 2013 Feb;131(2):e550-8.
  5. Savino et al. Intestinal microflora in breastfed colicky and non-colicky infants. Acta Paediatr. 2004 Jun;93(6):825-9.
  6. Pärtty. Infant colic crying and gastrointestinal tract, Causes, Consequences and Cure. University of Turku, Turku, 2013.
back to top