O DOBRIH BAKTERIJAH

Dobre mlečnokislinske bakterije so živi mikroorganizmi, ki so naravno prisotni v našem telesu. Pomemben del teh bakterij najdemo v črevesju, kjer skupaj z drugimi mikroorganizmi tvorijo črevesno mikrobioto.
Probiotiki poskrbijo za bolj urejeno prebavo in lajšajo prebavne težave.

Kaj je črevesna mikrobiota?

Črevesna mikrobiota je skupnost mikroorganizmov, ki naseljujejo naša prebavila. Vsak človek ima edinstveno mikrobioto, ki se spreminja skozi življenje – od rojstva pa vse do starosti. Na njeno sestavo vplivajo številni dejavniki, kot so način rojstva, prehrana, okolje in življenjski slog.


V črevesju sobivajo različne vrste bakterij – med njimi tudi dobre mlečnokislinske bakterije, ki so tam naravno prisotne. Raznolikost in ravnovesje te skupnosti mikroorganizmov sta pomembna za dobro počutje.

Mlečnokislinske bakterije – živi in občutljivi organizmi

Mlečnokislinske bakterije so živi mikroorganizmi, kar pomeni, da so občutljivi na različne vplive. Posebej izpostavljeni so neugodnemu vplivu okolja (npr. kislini iz želodca) zato je pomembno, da so pri prehranskih dopolnilih s temi bakterijami ustrezno zaščiteni – na primer s posebnimi tehnološkimi postopki, kot je mikroenkapsulacija.


Mikroenkapsulacija bakterije obdaja z zaščitnim ovojem, ki jim pomaga preživeti pot skozi želodec in omogoča, da v večjem številu dosežejo črevesje.

Različne vrste mlečnokislinskih bakterij

Obstaja veliko različnih vrst in sevov mlečnokislinskih bakterij. Nekateri izmed njih so bolj prepoznani in raziskani – med njimi tudi sev Lactobacillus rhamnosus GG. Znan je po tem, da ima na svoji površini posebne nitaste izrastke, imenovane pili, ki mu omogočajo, da se dobro pritrdi na podlago.


Čeprav imena zvenijo zapleteno, pa se najpomembnejša razlika med izdelki skriva prav v vrstah in sevih bakterij in v tem, kako dobro so zaščitene pred vplivi prebavnega trakta.


Kako izbrati izdelek z mlečnokislinskimi bakterijami?

Pri izbiri prehranskega dopolnila z mlečnokislinskimi bakterijami je smiselno biti pozoren na:

  • jasno označene vrste in seve bakterij (npr. rod: Lactobacillus po novem Lacticaseibacillus) , vrsta: rhamnosus, sev: GG).
  • število živih mikroorganizmov ob koncu roka uporabe (ne ob proizvodnji),
  • zaščitno tehnologijo (npr. mikroenkapsulacija),

Dobre mlečnokislinske bakterije so naravno prisotne v našem črevesju, kjer dopolnjujejo črevesno mikrobioto. V vsakdanjem življenju se pogosto odločamo, da jih v telo vnesemo tudi s prehranskimi dopolnili – v tem primeru je pomembno izbrati izdelek, ki zagotavlja visoko kakovost in ustrezno zaščito bakterij na poti skozi prebavni trakt.

back to top