KRČI PRI DOJENČKIH

Dojenčki imajo v začetnih mesecih življenja pogoste trebušne krče oz. kolike. Kolike se navadno pojavijo pri enem od petih novorojenčkov, pogostejše pa so pri fantkih. Dojenček zaradi nenadne bolečine v trebuhu neutolažljivo joka, stiska pesti, krči kolena, postane rdeč v obraz.
Krči ali kolike pri dojenčkih so pogosti

Neutolažljiv dojenčkov jok se običajno pojavi pozno popoldan ali zgodaj zvečer in traja:

 • vsaj tri ure na dan
 • vsaj tri dni na teden in
 • vsaj tri tedne skupaj

Med jokom dojenček hlasta za bradavico ali dudo, a ko jo dobi, jo takoj zavrne. Kolike pogosto spremljajo tudi vetrovi in težje iztrebljanje.

Ste vedeli?

Kolike se najpogosteje pojavijo med drugim in tretjim tednom starosti ter prenehajo v četrtem ali petem mesecu starosti.

Vzroki za kolike oz. krče pri dojenčkih

Kljub temu, da točnega vzroka trebušnih krčev še niso ugotovili, obstajajo mnoge razlage njihovega nastanka, med drugim:

 • dojenčkova prebavila še niso povsem razvita
 • gibanje črevesa (peristaltika) pri dojenčku je pospešeno
 • dojenček med hranjenjem zaužije preveč zraka (ta v črevesu povzroča napihnjenost in pojavijo se krči; težava je pogostejša pri dojenčkih, ki jih hranimo z dudo s preveliko luknjo)
 • alergija ali preobčutljivost dojenčka na določeno sestavino hrane (hrana, bogata z ogljikovimi hidrati) ali na sestavino hrane, ki jo je zaužila mati (beljakovine kravjega mleka, jajc); alergije so večinoma prehodne narave in jih lahko preprečimo z dietno prehrano
 • laktozna intoleranca (pomanjkanje encima laktaze, ki v črevesu skrbi za razgradnjo laktoze)
 • kolike so lahko tudi znak resne bolezni, zato naj za vsak primer dojenčka pregleda zdravnik pediater

Vzroki za krče oz. kolike pri dojenčku

Večina zdravih, donošenih dojenčkov prejme iz materinega mleka ali nadomestnega mleka vsa hranila, ki jih potrebuje. Zaradi kolik zato ne ukinjajmo dojenja, če pa otroka hranimo z nadomestnim mlekom, to poskusimo zamenjati. Mlečne formule z oznako AC imajo prilagojeno sestavo za otroke s kolikami.

Pogosto je tudi zmotno prepričanje, da mora doječa mamica dojenčka s kolikami upoštevati dieto. To namreč ni potrebno, razen če so dojenčku potrdili alergijo na kravje mleko ali jajca. Zaradi nepotrebne diete bo mamica prikrajšana za potrebna hranila in energijo, ki jo še kako potrebuje, dojenčku pa ne bo prav nič pomagala.

Kako lahko pomagate svojemu dojenčku, ko ima krče?

 1. Vzemite dojenčka v naročje, nežno ga zibajte ali se z njim sprehajajte po hiši.
 2. Zavijte dojenčka v odejico, da bi se počutil bolj prijetno, nato ga zibajte v vozičku ali zibelki.
 3. V nosilki ga lahko čvrsto privijete na svoje prsi in nosite. Dojenčki radi poslušajo utrip maminega srca, saj jih to pomirja.
 4. Nekateri dojenčki se pomirijo med vožnjo v avtu.
 5. Nežno masirajte dojenčkov trebušček, ki ste ga predhodno namazali s toplim oljem za dojenčke.
 6. Položite na dojenčkov trebušček predhodno ogreto pleničko in ga nežno masirajte. Uporabite lahko tudi termofor proti krčem za dojenčke, saj so izjemno praktični.
 7. Priporočilo pediatrov so kapljice z mikroenkapsuliranimi mlečnokislinskimi bakterijami Lactobacillus rhamnosus GG.
 8. Pojte dojenčku pomirjajoče pesmice, vendar tiho in tik ob njegovem ušesu. Morda ga bo pesmica zanimala in se bo nehal jokati, da bi lahko slišal.
 9. Preverite, kakšna je vaša prehrana, če dojite. Izločite vsa živila, ki vas napihnejo (grah, fižol, zelje), zmanjšajte vnos gaziranih pijač, kave, čokolade, popra, pekoče paprike, čilija in drugih močnih začimb.
 10. Pustite dojenčka samega v posteljici v mirni sobi, s tiho in pomirjajočo glasbo (Mozart, Beethoven), morda se bo po nekaj minutah jokanja sam pomiril.

Starši, bodite predvsem potrpežljivi in pomirjeni. Poskrbite, da ima otrok red pri hranjenju, da poje čim manj zraka; priporoča se masaža trebuha, ob tem pa lahko dodajate tudi zeliščne ali kapljice z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami, z vitaminom D ali brez njega.

Viri:

 • Guarino et al: European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric: Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
 • https://www.mojpedijatar.co.rs/stomacni-grcevi-kod-beba/ Asist. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog, dostop 14. 2. 2020.
 • https://www.mojpedijatar.co.rs/grcevi-kod-beba-infantilne-kolike/ Dr Goran Vukomanović, dostop 14. 2. 2020.
 • de Weerth et al. Intestinal Microbiota of Infants with Colic: Development and Specific Signatures. Pediatrics. 2013 Feb;131(2):e550-8.
 • Savino et al. Intestinal microflora in breastfed colicky and non-colicky infants. Acta Paediatr. 2004 Jun;93(6):825-9.
 • Pärtty. Infant colic crying and gastrointestinal tract, Causes, Consequences and Cure. University of Turku, Turku, 2013.
back to top