Virusna driska in prehrana

Tena Niseteo, dipl. inž. preh. tehn., nutricionistka/specialistka za klinično prehrano in presnovo, Klinika za otroške bolezni, Zagreb
Pojav driske pri dojenčkih in otrocih ni redek, njegov vzrok je lahko bakterijska okužba, bistveno pogosteje pa virusna okužba. Čeprav se včasih zdi, da je driska nenevaren simptom gastroenteritisa, so lahko v otroškem obdobju njegove posledice hude.
Prehrana otroka pri driski

Dojenčki in otroci imajo majhno telesno maso, zato s pogostim odvajanjem redkega blata hitro zgubljajo tekočino iz telesa in je tveganje za hudo dehidracijo zelo veliko. Ker se tega zavedajo, nekateri starši na vso moč poskušajo ustaviti drisko, vendar tega nikakor ne svetujemo. 

Driska je namreč naravni obrambni mehanizem, s katerim se telo čisti patogenov, zato mu je treba dovoliti, da opravi svojo vlogo v boju proti slabim bakterijam in virusom.

Najpomembnejša je rehidracija

Najboljši način preprečevanja dehidracije je pravilna rehidracija, tj. vnos tekočine v telo. Ko je otrok bolan, mu želijo starši ugajati, zato pogosto kot glavni vir tekočine dajo otroku sadne sokove in oslajene čaje, kar dejansko sploh ni dober pristop. Te pijače namreč vsebujejo veliko sladkorjev, fruktoze in saharoze, ki povečata količino tekočega blata in trajanje driske.

Ravno zato pravilna izbira rehidracijske tekočine vključuje predvsem rehidracijske raztopine (ORS), zelenjavne in mesne juhe, vodo ali pijačo iz izžete limone, pol žličke medu in malo soli (na vrh vilice), ki jih dodamo v 250 do 300 ml vode ali čaja.

Ta tekočina bo telesu vrnila izgubljene elektrolite (natrij, kalij, magnezij, cink) in vodo, ne bo pa dodatno spodbujala razvoja driske.

V prejšnjih časih so bolnikom z drisko vedno priporočali lahko prehrano oziroma prehrano, ki je zelo pogosto pomenila vodo, čaj, banane, riž, jabolka in prepečenec, t. i. dieta BRAT (bananas, rice, applesauce and toast). Vendar danes medicina in klinična dietetika priporočata drugačen pristop.

Če upoštevamo, da bolan otrok z drisko, zvišano temperaturo, bruhanjem in drugimi simptomi zgublja energijo in da je njegovo telo izčrpano, je pomembno, da mu zagotovimo ustrezno prehrano, da obdrži moč. Zato priporočajo, da nadaljujemo z običajno otrokovo prehrano. Pri dojenčkih je nadaljevanje dojenja obvezno, pri večjih otrocih pa priporočajo dvofazni prehod na običajen otrokov jedilnik.

Rehidracija je najpomembnejši ukrep ob pojavu driske!

Prvi dnevi driske

Prva faza se nanaša na prva dva dneva driske oziroma prva dva dneva viroze. V tem obdobju svetujemo malo lažjo prehrano, ki vključuje juhe, rehidracijsko raztopino, kašico z zdrobom, banane, riž s korenčkom, skuhanim v juhi, koščke kuhanega krompirja in piščanca ter kruh.

Otroku je treba ponuditi manjše in pogostejše obroke, približno na dve uri, med obroki pa otroku moramo obvezno dati rehidracijsko raztopino.

Druga faza vključuje obogatitev otrokove prehrane z lažje prebavljivimi živili, ki imajo visoko energijsko in prehransko vrednost, kot so testenine, koruzni zdrob, razna žita, jajca, sir ter manjše količine masla in visokokakovostnih rastlinskih olj. Cilj je, da otrok uživa običajno prehrano, seveda pod pogojem, da je uravnotežena in raznolika.

Nadomeščanje hranljivih snovi

Poleg tekočine se pri driski zgubijo tudi mnoge hranljive snovi, zato je poleg upoštevanja raznolike in uravnotežene prehrane treba povečati vnos vitamina C, kalcija, natrija, kalija in cinka.

Ker selektivni vnos mikrohranil ni preprost, je najboljši način nadomeščanja vitaminov in mineralov popolna suplementacija v obliki multivitaminskih pripravkov, ki so primerni za otrokovo starost. Najbolje je, če začnemo suplementacijo čim prej, najbolj primerno je, če jo damo takoj po obroku.

Driska pri otroku: pomembno je nadomeščanje vitaminov

Nikakor ne smemo pozabiti, da so človekova prebavila živa in da je od zdravja prebavil oziroma notranjega ravnovesja odvisno zdravje celotnega telesa. 

Driska je obrambni mehanizem, s katerim se telo čisti povzročiteljev okužb, vendar se med tem procesom poruši ravnovesje probiotičnih kultur, ki poseljujejo prebavila, zato sodobna medicina poleg pravilne rehidracije in ustrezne prehrane priporoča obvezno terapijo s klinično preverjenimi probiotičnimi kulturami.

V smernicah priporočajo dokazano učinkovita Lactobacillus rhamnosus GG in Saccharomyces boulardii. Z uživanjem teh „dobrih“ bakterij se ustvarjajo neprimerni pogoji za rast in razvoj patogenov, posledica pa je skrajšano trajanje driske, boljše izkoriščanje hranljivih snovi in močnejše delovanje imunskega sistema.

Ob pojavu driske se priporoča jemanje dokazano učinkovitih probiotikov, ki zmanjšujejo trajanje in intenzivnost driske.

Virusni driski se v otroški dobi skorajda ne moremo izogniti, a bo pameten pristop, ki predvsem upošteva ustrezno rehidracijo, pravilno prehrano in vračanje prebavil v ravnovesje s probiotičnimi pripravki, pospešil zdravljenje.

Izberite preverjeno kakovost

ugodnosti brezplačno

Kako do brezplačnega izdelka WAYA®?

Na škatlici poišči srebrno nalepko, jo podrgni in vpiši kodo na spletni strani www.medisplus.si. Vsaka škatlica prinaša 2 metuljčka.
Ko ujameš 10 metuljčkov, te čaka brezplačen izdelek.

Vnesi kodo
back to top