Kaj sodi v domačo lekarno družin z otroki?

Sobivanje s sošolci in razburljive dogodivščine s prijatelji v vrtcu prinašajo tudi manj prijetno snidenje z virusi in bakterijami, ki si jih otroci skozi igro in druženje kaj radi podelijo. Malo možnosti imamo, da otroka obvarujemo prehlada in okužb, saj mora v boju z vseobsegajočimi mikroorganizmi najpomembnejše delo opraviti otrokov imunski sistem. In vendar lahko z dobro založeno domačo lekarno, ki vsebuje pripravke za podporo zdravju, malčku in tudi sebi olajšamo marsikatero zdravstveno tegobo. Kaj torej sodi v vsako domačo lekarno družin z otroki?
Domača lekarna pri družinah z otroci

»Če kuha vročina«

Če imate otroke, naj bodo v domači lekarni vedno na voljo svečke, sirup, prašek ali tablete za znižanje telesne temperature. Da bi vročino sploh lahko potrdili, potrebujemo termometer za merjenje telesne temperature, ki jo navadno izmerimo pod pazduho. Pri zelo majhnih otrocih je priporočljivo, da temperaturo merimo pod jezikom ali v danki. Vse bolj v uporabi pa so tudi infrardeči termometri, s katerimi temperaturo merimo v ušesu.

V primeru, če je telesna temperatura povišanae telesne temperature, so za znižanje vročine pri malčkih najprimernejša zdravila, ki vsebujejo paracetamol. S temi zdravili ne obvladujemo le vročine, ampak lahko malčku blažimo tudi bolečine in mu izboljšamo slabo počutje. Ta zdravila so v lekarni na voljo brez recepta, odmerjamo pa jih po navodilih farmacevta, glede na otrokovo starost in telesno težo.

Pastile za boleče grlo in sirup proti kašlju     

Otroke pogosto pestijo bolečine v žrelu, ki navadno izzvenijo v nekaj dneh, včasih pa ne bodo izginile brez pomoči pediatra. Ob prvih znakih bolečega žrela je dobro imeti pri roki pastile, ki grlo razkužijo in ublažijo bolečino.

Pastile za grlo so najrazličnejših okusov, pogosto so oplemenitene tudi z vitamini, zato jih imajo otroci navadno radi. Pred nakupom izdelka v navodilih proizvajalca vedno preverite, ali so pastile primerne za starost vašega otroka.

Naslednja predobro znana otroška nadloga je kašelj, zato naj bosta v domači lekarni vedno tudi dva različna sirupa za kašelj. Če otroka namreč muči moker (produktiven) kašelj, potrebuje  sirup za lažje izkašljevanje.  Kadar pa ga pesti suh in dražeč kašelj, mu počutje izboljšamo s sirupom za pomirjanje kašlja. 

Fiziološka raztopina in antihistaminik  

V vsaki domači lekarni družin z otroki je nepogrešljiva fiziološka raztopina, ki ob prehladu in alergijah vlaži nosno sluznico, omogoča lažje dihanje »zamašenih noskov« in preprečuje napredovanje vnetnega procesa.

Če ima otrok alergijo ali tudi ne, naj bosta v domači lekarni  tudi zdravilo in mazilo proti alergiji, ki ob nenadnem pojavu alergijske reakcije, ki se lahko pojavi že ob piku žuželke, zagotavljata prvo pomoč za samozdravljenje.

Mlečnokislinske bakterije  

Črevesne okužbe so posebej pri mlajših otrocih zelo pogoste. V zimskih mesecih prevladujejo virusne, v poletnih pa bakterijske črevesne okužbe. Posledica črevesne okužbe je najpogosteje driska, ki se ji lahko pridružijo tudi bruhanje, bolečine in krči v trebuščku, vročina, glavobol in splošno slabo počutje.

Ker lahko driska in bruhanje hitro izsušita in oslabita otrokov organizem, je najbolj pomembno, da otroku zavestno pomagamo pri nadomeščanju izgubljene tekočine in elektrolitov.

Otrok naj torej čim več pije, če tekočine ne zmore popiti, mu jo potrpežljivo dodajajmo po žlički. Če sumimo, da je otrok dehidriran (še posebej v primeru hude driske), kar se kaže s suhimi usti, redkejšim lulanjem in temnejšim urinom, mu ponudimo tudi rehidracijsko raztopino.

Ob prvih znakih črevesne okužbe, kot sta driska in bruhanje, pa lahko otroku dajemo tudi dobre mlečnokislinske bakterije, ki so v vsaki dobro založeni lekarni na voljo v obliki kapsul, za majhne otroke pa kapljic. Pomembno je, da mali bolnik mlečnokislinske bakterije prejema še vsaj teden dni po prenehanju simptomov črevesne okužbe.

Za »bojne rane«

Za male razposajence imejmo zmeraj pri roki tudi razkužilo, sterilne gaze, prvi povoj ter obliže, s katerimi bomo oskrbeli rane in ranice, ki pričajo o veselem, razigranem in razgibanem otroštvu.

Kdaj domača lekarna ne bo dovolj?

Pri majhnih dojenčkih ne odlašajte in takoj poiščite zdravniško pomoč. Prav tako pa poiščite zdravniško pomoč vedno, kadar otrok težko diha, ima drisko in vročino, a ne more piti; če je malček dehidriran, ali ima visoko ali oziroma več dni trajajočo vročino ali vročinske krče.

Sicer pa starši praviloma najbolje poznamo svoje otroke, zato prisluhnimo svojim občutkom, kadar nam ti pravijo, da z malčkom nekaj ni v redu in otroka odpeljimo k zdravniku. Nenazadnje se na materinsko intuicijo zanašajo tudi izkušeni pediatri.

Ker lahko driska in bruhanje hitro izsušita in oslabita otrokov organizem, je najbolj pomembno, da otroku zavestno pomagamo pri nadomeščanju izgubljene tekočine in elektrolitov.

Misli nase, poskrbi zase

Toda, če zbolimo sami, bo podpora otroku bolj klavrna. Zato je pomembno, da starši mislimo tudi nase in v prvi vrsti poskrbimo zase. Tako naj v domači lekarni ne manjkajo:

  • sredstva za lajšanje bolečine,
  • izdelki za urejeno prebavo, miren želodec,
  • vitamini ter
  • pripravki za krepitev in podporo imunskega sistema.

Če bomo namreč ustrezno poskrbeli zase, bo naše zdravje trdnejše in svojim malčkom bomo lahko nudili oskrbo, ko jo bodo potrebovali.

back to top