7 koristnih nasvetov ob jemanju antibiotika

Urša Jarc, mag. farm.
Beseda antibiotik prihaja iz latinščine in pomeni 'proti življenju' (anti – proti; bios – življenje). Po definiciji je antibiotik snov, ki zavira razmnoževanje bakterij ali jih uničuje in se uporablja za zdravljenje bakterijskih okužb.1 Proti drugim mikroorganizmom, kot so virusi in paraziti, so popolnoma neučinkoviti.
Pravilno jemanje antibiotikov

Bakterije srečujemo na vsakem koraku, celo na koži in v črevesju jih imamo več milijonov različnih vrst. Večina nam ne povzroča težav, z nekaterimi, kot so bakterije v našem črevesju, živimo v sožitju, določene bakterije pa, ko se preveč namnožijo, povzročijo bakterijsko okužbo, ki jo je treba zdraviti z antibiotiki.

Recept za antibiotik enkrat na leto dobi 50 % odraslih Slovencev in 70 % otrok do 14. leta

Antibiotik vedno predpiše zdravnik, in sicer po opravljenem pregledu. Uporabljati jih je treba v skladu z navodili, sicer antibiotik ne bo učinkovit ali pa bo povzročil neželene učinke.

7 koristnih nasvetov ob jemanju antibiotika

1. Kdaj in kako moram vzeti antibiotik?

Večino antibiotikov je treba jemati ob točno določenem času. Če vam je zdravnik predpisal zdravilo, ki se jemlje na 8 ur, je za njegovo učinkovitost pomembno, da se res vzame vsakih 8 ur in ne vsakih 10 ali 5 ur. Če ste en odmerek izpustili, nikoli ne vzemite dvojnega odmerka. Otrokom je večinoma predpisan antibiotik v obliki suspenzije. V tem primeru je za učinkovito zdravljenje zelo pomembno, da stekleničko pred uporabo pretresete.

2. Lahko antibiotik vzamem s hrano?

Odvisno, kateri antibiotik. Hrana lahko poveča ali zmanjša njegov učinekSledite navodilom, ki vam jih je podal vaš zdravnik ali farmacevt. Antibiotik se lahko vzame pred jedjo, med jedjo ali po jedi. Navodilo »na tešče« ali »na prazen želodec« pomeni, da morate vzeti zdravilo vsaj 1 uro pred jedjo. Vsekakor pa vzemite zdravilo ob zadostni količini tekočine, najbolje vode.3

3. Se moram čemu izogibati?

Pri določenih antibiotikih se je v času zdravljenja treba izogibati nekaterim živilom. Določenih antibiotikov ni priporočljivo jemati skupaj z izdelki, ki vsebujejo kalcij, magnezij in podobne minerale. Izogibajte se mleku in mlečnim izdelkom ter šumečim tabletam s kalcijem in/ali magnezijem oziroma jih zaužijte vsaj 2 uri prej ali po odmerku antibiotika. Učinkovitost antibiotičnega zdravljenja lahko spremenita tudi alkohol in grenivka. Nasvet o uporabi posameznega antibiotika je naveden v priloženem navodilu, opozorili pa vas bodo tudi v lekarni.

4. Kako dolgo moram jemati antibiotik?

Toliko časa, kot vam je predpisal zdravnik! Čeprav se morda že po nekaj dnevih počutite bolje, je treba upoštevati predpisan čas zdravljenja. V nasprotnem primeru lahko preživi manjša količina bakterij, ki lahko razvije odpornost na antibiotike. Če vam po končanem zdravljenju ostane nekaj tablet ali sirupa, ga odložite med odpadna zdravila in ne shranjujte za »hude čase«.

Nasveti ob jemanju antibiotikov, izognite se driski

5. Lahko prijatelju odstopim antibiotik, ki mi je ostal od prejšnje bolezni?

Ne. Bakterijsko okužbo mora potrditi zdravnik in v skladu z diagnozo predpisati ustrezen antibiotik. Čeprav ima vaš prijatelj podobne težave kot vi, ni nujno, da je zanj primeren enak antibiotik. Pride lahko do alergijske reakcije ali interakcije z ostalimi zdravili, s čimer lahko resno ogrozite njegovo zdravstveno stanje.

6. Lahko vzamem antibiotik skupaj s svojimi ostalimi zdravili?

Zdravniku in farmacevtu povejte za vsa zdravila in prehranska dopolnila, ki jih vsakodnevno jemljete. V skladu s tem bo zdravnik morda izbral drugačen antibiotik in vam svetoval primeren režim jemanja.

Antibiotike je treba jemati v skladu z navodili, sicer antibiotik ne bo učinkovit ali pa bo povzročil neželene učinke.

7. Kako se lahko izognem neželenim učinkom antibiotika?

Vsako zdravilo, ne samo antibiotik, ima lahko neželene učinke, ki pa so večinoma blagi in prehodni. Najpogostejši neželeni učinki pri uporabi antibiotikov so prebavne težave, kot sta slabost in driska. Antibiotiki namreč ne ločijo med slabimi in koristnimi bakterijami, zato lahko porušijo mikrobno ravnotežje v črevesju. Za zmanjšanje neželenih učinkov antibiotikov se med zdravljenjem priporoča dodajanje izdelkov z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami. Učinkovitost določenih sevov, kot sta Saccharomyces boulardii in Lactobacillus rhamnosus GG, pri preprečevanju driske zaradi antibiotičnega zdravljenja je bila dokazana tudi v kliničnih študijah.4,5

Za zmanjšanje neželenih učinkov antibiotikov se med zdravljenjem priporoča dodajanje izdelkov z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami.

Pravilna in varna raba antibiotikov prispeva k boljšemu izidu zdravljenja, manj pogosti rabi antibiotikov in zmanjševanju odpornosti mikroorganizmov na antibiotike. K temu sodi tudi sočasna uporaba varnih in učinkovitih probiotikov že od prvega dneva uvedbe antibiotikov dalje. Izdelki WAYA Biotic vsebujejo najbolj preizkušeno, mikroenkapsulirano probiotično kulturo Lactobacillus rhamnosus GG. 

back to top